HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Socialen stoppar flytten till Hagfors

Spånga Spånga-Tensta stoppar alla hänvisningar till Hagfors efter Hem & Hyras avslöjande. Samtidigt som Migrationsverket överväger en rättslig process mot fastighetsägaren Jörgen Broo. Och Björn Mattsson har bytt Ålandsbåten mot ett tillfälligt boende i ett industriområde i Flemingsberg.
Foto: Roger Rosenlund
Björn Mattsson har ännu inte kontaktats av Spånga-Tensta stadsdelsnämnd. Just nu bor han i ett rum i ett industriområde i Flemingsberg.

Hem & Hyras artikel om Björn Mattsson, mannen som bott på Ålandsbåten efter att ha blivit bostadslös sedan hans socialtjänst nekade honom boende, spreds i de flesta media i Sverige, Finland och på Åland. Genomslaget har varit enormt. Nu har han ett erbjudande från en dokumentärfilmare på SVT att ta ställning till, från där han nu tillfälligtvis bor på Danshe Hostell i ett industriområde i Flemingsberg. I ett rum med våningssängar för fyra.

– Man får fråga vad dom vill ha ut av det. Klart, man har varit med varendaste blaska. Radio. Tja varför inte tv med, säger han.

Läs ocksåVägrade flytta till Hagfors – bor på Ålandsbåten

Socialtjänsten i Spånga-Tensta, de som tog boendet från Björn Mattsson, när han inte ville flytta till det kontroversiella och utdömda före detta asylboendet i Hagfors, har stoppat sina anvisningar dit. Enhetschefen Abdi-Nur Isse säger att de tagit till sig den kritik som kommit och att de nu ska se över sina rutiner rutiner för att kvalitetssäkra vilken information bostadslösa ska få i framtiden och hur den ges. Men att hänvisa folk ut till andra orter i Sverige, det tycker han inte är fel och det har skett vid ett flertal tillfällen.

– Vi har tre personer som flyttat ut i landet. En person till ett närliggande område, säger han och poängterar att sådana här lösningar ska vara frivilliga. Men ingen ska informeras om det här boendet i Hagfors längre, säger han.

Abdi-Nur Isse säger att handläggare varit på plats i Hagfors för att inspektera och att de då tyckt boendet varit bra. Men att de varit ovetande om att Migrationsverket redan hyr anläggningen och att den utrymts bland annat på grund av de stora mängderna skadedjur. Björn Mattssons ärende vill han inte prata om alls och kan därför inte kommentera om fel begåtts.

Läs ocksåBjarne såg på när hans hem förstördes av elden - polisen misstänker mordbrand

Migrationsverket reagerade tidigt på Hem & Hyras uppgifter att det flyttat in en familj och en ensamstående i lägenheterna. Utan deras vetskap. En person som kallar sig ”George, ansvarig Hagfors”, svarar på ett mail att det inte är fel. Det håller inte Susanna Wahrolin, enhetschef på migrationsverket med om. Hon säger nu att de överväger en rättslig prövning i ärendet.

Jyrki Arponen är Björn Mattssons ombud och har nu skickat in en överklagan på Björns fall till förvaltningsrätten. Han är skarpt kritisk till hur både Björn Mattsson och andra behandlas i Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning. Bland annat hur kriterierna för att uppfattas som aktiv ändrats.

– Björn ska söka 30 boenden per vecka själv. Annars får han inte bo i Kungens kurva. Jag har jobbat länge i socialtjänsten men aldrig hört något liknande. Har man en gång ansetts vara godkänd för nödboende, då kan man inte ta ifrån honom det, säger Jyrki Arponen som säger att riktlinjerna förändrats i Stockholm stad.

Läs ocksåJO kritiserar tvångsflytt av hemlösa till Hagfors

30 ansökningar i veckan, det är något Abdi-Nur Isse inte kan kommentera. Det kan variera från fall till fall.

– Det känner jag inte till på rak arm.

Jyrki Arponen reagerar kraftigt på flera saker. Inte minst för att Björn Mattsson ombetts skriva under ett kontrakt på en ökänt dålig anläggning. Utan att ens få veta vem hyresvärden är.

– Det är skandal att de sätter folk i ett sånt boende. Det är omänskligt att folk ska bo under sådana omständigheter, säger han och får medhåll av Maria Järnberg, verksamhetschef på Hagfors kommun. Hon tycker inte att kommuner ska lösa sina problem genom att ordna bostäder i andra kommuner i Sverige. På orter som de här personerna inte har någon anknytning till och dit de inte vill flytta.

– Och personer som är utsatta blir inte mindre utsatta för att flytta 30-40 mil. Det kan vara traumatiskt, säger hon.

Björn Mattsson har skrivit en lista på krav till Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning. Bland annat vill han byta handläggare. Förtroendet är förbrukat. Han vill även ha ersättning för sina kostnader. Och han kräver en offentlig ursäkt för den felbehandling han utsatts för.

Läs också Socialtjänsten utreder och fattar beslut om hyresskulder Lars om tiden som hemlös: "De var hotfulla och jag var ofta rädd"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.