Annons

Värdar tjänar på flyktingströmmen

Värmland Hyresvärdar med slitna hus på landsbygden kan göra goda affärer med Migrationsverket på grund av flyktingströmmen. Men befintliga och ofta utsatta hyresgäster hamnar lätt i kläm.

Fastighetsägare kan tjäna mer på att hyra ut till Migrationsverket än till de privatpersoner som redan bor där. Hyrorna ska enligt Migrationsverket vara ”marknadsmässiga”. Men vi är mitt i en pågående flyktingkris och på hyran läggs sedan ett påslag om åtta procent. 

Jörgen Broo har nio fastigheter registrerade på sig hos lantmäteriet. Men sannorlikt är det fler. Själv hävdar han via mejl att han har 200 lägenheter att hyra ut.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Flera av dem, bland annat i Fagerås, Hagfors och Kil, hyrs ut till Migrationsverket. Han har även enligt Migrationsverket försökt att hyra ut lägenheter i Forshaga kommun. 

Vid en rundringning bland miljönämnder och socialtjänstemän i de kommuner där Jörgen Broo har bostäder, växer en samstämmig bild upp. Många av de hyresgäster som hyr av Jörgen Broo är personer som kan ha svårt att hitta bostad hos mer etablerade hyresvärdar. Det kan vara personer med betalningsanmärkningar eller tidigare missbruksproblem vars ställning bo bostadsmarknaden är svag.

Pia som hyr hos Jörgen Broo är en av dem. Nu är hon uppsagd. Hon har betalningsanmärkningar och säger att hon kommer ha svårt att finna en ny bostad om hon tvingas flytta.

Annons
Läs ocksåHar du hamnat i bråk med värden? Så fungerar hyresnämndenBilden visar en lagbok och en domarklubba.

– I den här svängen finns en hackordning bland hyresgästerna. Tidigare var det personer med psykiska eller missbruksproblem som var sorteringsgrund. Men nu räcker det med betalningsanmärkningar. Vi har en stor oro för dessa personer oavsett vad det är som gör att de får de svårare på bostadsmarknaden, säger Torbjörn Bood som är socialchef i Kil.

Under försommaren uppmärksammades att en hyresvärd i Torsby ville säga upp privatpersoner som hyresgäster för att i stället hyra ut till Migrationsverket.

Och Norrköping tog hyresnämnden nyligen upp ett fall som kan liknas vid det som hyresgästerna hos Jörgen Broo nu utsätts för.

Läs ocksåHyresgäst slipper betala värdens rättegångskostnader – "ovanligt ärende"– Bilden är tvådelad. Ena delen visar den rosa, vackra stenbyggnaden där Svea hovrätt håller till. Den andra delen är ett porträtt på hyresrådet Vanja Lycke. Hon tittar in i kameran och ler lite.

I det fallet var det hyresrådet Christer Grönevall på hyresnämnden som medlade.

Annons

– I Norrköping handlade det om att man skulle tjäna pengar på att säga upp en så kallad problemhyresgäst för att i stället hyra ut till asylsökande. När vi har sett att problemet existerar men vi vet inte hur stort det är. Det är svårt att veta hur många det rör sig om för det är inte alla hyresgäster som har förmågan att hitta oss i hyresnämnden för att få hjälp, säger Christer Grönevall.

 

Läs också Folkbokförd i bostadsrätt i 30 år – får ändå behålla hyreskontrakt Multisjuka Fatana och hennes make kastas ut – först i kö på samma lägenhet men har för låg inkomst Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.