Annons

Förnekade att ha hyrt ut i andra hand – men sa upp lägenheten

Södermanland Flensbon var ständigt sen med hyrorna. Men när delgivningsmannen knackade på hans dörr möttes han flera gånger av en annan person – som förklarade att det var han som bodde där.
Hyreskontraktet - viktigt att ha koll på.
Foto: Gry Ellebjerg

Den 37-årige mannen hade hyrt en lägenhet av Flens Bostads AB sedan 2012. Under en längre tid hade han slarvat med hyresinbetalningarna och skuldsaldot hos inkassoföretaget Justitia växte. Samtidigt började det kommunala bostadsbolaget misstänka att han hyrde ut sin lägenhet i andra hand, utan att ha lov till det.

När sedan en delgivningsman från Intrum Justitia hörde av sig till Flens Bostads om att en annan person bodde i lägenheten kollade bolaget med folkbokföringen. Det visade sig att 37-åringen var skriven på en adress i en annan stad sedan augusti 2019.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Det ledde till att mannens hyreskontrakt sades upp i november förra året, vilket ledde till att ärendet hamnade i hyresnämnden.

37-åringen skickade då ett brev till nämnden där han förnekade att han hyrt ut i andra hand. I stället meddelade han nämnden att han själv ville säga upp lägenheten på grund av att han var arbetslös.

Annons

I januari i år möttes mannen och Flens Bostads i hyresrätten. Det blev ett kort sammanträde, endast tio minuter. Därefter hade parterna kommit överens om att hyresavtalet ska upphöra den 29 februari och att han måste flytta ut ur lägenheten senast den 2 mars.

Läs ocksåHusen i Krylbo: Förra ägarna har gått under jorden – svek löfte

Förlikningen betydde att nämnden aldrig prövade om mannen hade hyrt ut i andra hand eller inte.

– Nej, det fanns inget att tvista om eftersom han ändå ville flytta därifrån, båda var överens om att hyresavtalet skulle upphöra, säger hyresrådet Anders Gustavsson.

Den nya lagen om andrahandsuthyrning innebär bland annat att en hyresgäst kan dömas till böter eller fängelse om hen hyr ut olovligt och samtidigt tar ut för hög hyra. Men Flens Bostads vet inte om mannen hade tagit ut någon överhyra och någon polisanmälan blev det aldrig.

Annons
Läs ocksåEskilstuna: Hyresgästföreningen och Kfast i bråk om låstaggar

I ett mejl kommenterar bolagets vd Arne Fältin ärendet så här:

”När det gäller polisanmälningar så brukar vi undvika sådana när vi når förlikningar i Hyresnämnden. Skulle dock hyresgästen i det här fallet inte hålla sin del av avtalet så kommer vi att polisanmäla honom. Varje fall vi har är unikt och det är svårt att säga något mer generellt om vilka vi kommer att polisanmäla framöver så osvuret är bäst.”

Läs också Per fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandla Värden höjde hyran utan att förhandla - nu får Per och Eva pengar tillbaka Unik rättegång prövar olaglig svartuthyrning – första fallet i Västsverige: ”Bara fiffel och båg”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.