HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Eskilstuna: Hyresgästföreningen och Kfast i bråk om låstaggar

Eskilstuna När Hyresgästföreningen ville prata med hyresgästerna om Kfasts försäljningsplaner nekade bostadsbolaget att dela ut låstaggar till portarna. ”Trots att vi vet att andra föreningar har fått det”, säger Hyresgästföreningens Tomas Bergh. Kfast anser att kritiken är felaktig.
Foto: Mats Jonsson
Tomas Bergh var en av talarna när cirka 300 personer samlades i oktober för att protestera mot försäljningen.

Eskilstuna Kommunfastigheter, Kfast, planerar att sälja 577 av sina lägenheter, vilket Hyresgästföreningen protesterat kraftigt mot. Den 24 oktober var Hyresgästföreningen en av arrangörerna bakom en protest utanför stadshuset i Eskilstuna och man har även knackat dörr för att informera och diskutera med de hyresgäster som berörs av försäljningsplanerna.

När Hyresgästföreningen i tisdags ville besöka hyresgästerna i bostadsområdet Skogsängen, där 131 lägenheter kan komma att säljas, tog man kontakt med Kfast. Syftet var att be om låstaggar till portarna så att föreningens representanter kunde ta sig in i fastigheterna för att prata om försäljningsplanerna.

Läs ocksåHögt tonläge i debatt om värdeöverföringDaniel Tillgren med Eskilstunaån i bakgrunden.

– Jag var tydlig med vad vi ville göra, säger Tomas Bergh som är gruppchef i Sörmland.

Men bolaget sa nej.

– Motiveringen var att man inte delar ut taggar till organisationer, men vi vet att andra föreningar har fått det, säger Tomas Bergh.

Läs ocksåFortfarande låst läge i Eskilstuna

Enligt honom bollades han först runt bland ett par medarbetare som inte ville fatta något beslut. Till slut hamnade han hos en vanlig anställd som skulle hjälpa honom att få ett besked.

– Det tog nästan sex timmar innan den personen återkom. Han berättade då att han pratat med sina chefer och att direktiven var tydliga: Inga taggar skulle delas ut.

Tomas Bergh säger sig vara helt säker på att andra föreningar har fått låstaggar av Kfast.

Läs ocksåBara ett av hundra förrådsinbrott klaras upp – säkrast i Trosa

– Ja, så sent som i slutet av oktober var det en förening som fick det. Jag vet namnet på den föreningen men det är inget jag kommer att berätta.

Men han vågar ändå inte helt och hållet slå fast att Hyresgästföreningen har särbehandlats av bostadsbolaget.

– Nej, men man kan anta att det är så. Det kan i och för sig vara så att de har ändrat policyn, men det tror jag inte.

Han säger att saken nu är överspelad för hans del.

– Ja, vi tog oss in i de där fastigheterna ändå. Men jag tycker att det är ett olyckligt agerande från Kfasts sida och det känns som att de är väldigt rädda. Man kanske tycker att vi oroar deras hyresgäster och inte vill att vi ska prata med dem, säger Tomas Bergh som skrev ett argt inlägg på Facebook om händelsen.

I Skogsängen kan 131 lägenheter komma att säljas.

Kfast menar att Tomas Berghs kritik är felaktig och kränkande. Så här skriver Mirja Cervin, affärsområdeschef bostad, i ett mejl till Hem & Hyra:

”För Eskilstuna Kommunfastigheter handlar utlåning av taggar om en trygghetsfråga, inget annat. Det har ingen koppling till fastighetsförsäljningen vilket det påstås i inlägget. Anledningen till att vi har taggar i våra fastigheter är för att skapa trygghet och för att obehöriga inte ska vistas i våra fastigheter. Eskilstuna kommunfastigheters policy är och har under lång tid varit att inte låna ut taggar till försäljare och organisationer i våra fastigheter. Företaget får sådana förfrågningar från olika företag och föreningar många gånger per år.

Att vi skulle motsätta oss Hyresgästföreningens kommunikation med våra hyresgäster är felaktigt. Vi har tvärtom, kostnadsfritt, upplåtit våra lokaler för att Hyresgästföreningen ska kunna ha möten och dialog med våra hyresgäster gällande fastighetsförsäljningen.

Den bild som målas upp om att det handlar om en tystnadskultur eller om en hierarki inom företaget är kränkande och felaktig.”

Att det tog så lång tid för Tomas Bergh att få ett besked förklarar Mirja Cervin med att frågan ställdes till en person som skulle kontakta aktuell förvaltare och att bolaget svarade samma dag men inte uppfattade att frågan var akut.

Läs också Stal övervakningskameran – sedan fotade tjuvarna sig själva Så umgås grannarna i coronatider

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.