Annons

Husen i Krylbo: Förra ägarna har gått under jorden – svek löfte

Avesta De förra ägarna till de omskrivna husen i Krylbo i Avesta lovade att rusta flera lägenheter i samband med att fastigheterna såldes. Det skedde aldrig – och nu verkar de tidigare ägarna ha gått under jorden.
Foto: Mattias Frödén
Efter åratal av vanskötsel såldes husen i Krylbo till Landsort Care 4, som via nybildade bolaget Krylbohus nu inlett en omfattande upprustning av området.

Det var i oktober 2018 som Landsort Care 4 köpte de 27 fastigheterna med totalt 711 lägenheter av danskägda Krylbostäder AB. Köpesumman baserades på att husen var värda 188 miljoner kronor och Landsort Care 4 kunde via det nybildade bolaget Krylbohus AB ta över de nedgångna fastigheterna den 1 december samma år.

Köpeavtalet innehöll en klausul om att Krylbostäder skulle rusta ett antal lägenheter. Det lovade det danskaägda bolaget med vd:n Christian Kirkman-Möller i spetsen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det handlade om ett antal lägenheter som inte var beboeliga, säger Ulf Nilsson som är delägare och förvaltare i Landsort Care 4.

Om lägenheterna inte ställdes i ordning lovade Krylbostäder att ersätta Landsort Care 4 för det uteblivna arbetet. Men Krylbostäder har varken rustat lägenheterna eller ersatt den nya ägaren. Istället har Christian Kirkman-Möller och ytterligare en person som företrädde Krylbostäder gått under jorden. Landsort Care 4:s försök att få tag på dem har varit lönlösa.

– Vi har inte hört av dem sedan i mars förra året, då vår nytillsatte vd Anders Fredriksson tillträdde, konstaterar Ulf Nilsson.

Läs ocksåSkadedjuren kvar i Krylbo - värden känner sig trakasserad

Han vill inte säga hur många lägenheter eller hur stora summor det rör sig om, med hänvisning till en sekretessklausul i avtalet. Om dessa uppgifter offentliggjordes skulle Krylbostäder kunna vidta rättsliga åtgärder mot Landsort Care 4, enligt Nilsson.

Men tänker ni stämma de gamla ägarna för att de inte har fullföljt sin del av avtalet?
– Just nu är det inte aktuellt. Det beror inte på att vi tycker att de har gjort rätt för sig utan mest på att det är en kostsam process som kanske inte kommer att ge något. Det verkar som att alla pengar försvunnit utomlands i alla fall, säger Nilsson och hänvisar till uppgifter om att företrädarna för Krylbostäder bor i länder i södra Europa respektive utanför Europa.

Så ni bedömer det som utsiktslöst?
– Ja.

Annons
Läs ocksåAvesta kommun vill köpa Krylbostäders lägenheter

Till saken hör att fastigheterna var i sämre skick än vad bolaget trodde. Ändå tycker Ulf Nilsson att man har gjort ett bra köp.

– Vi fick ett bra pris förutsatt att vi gör rätt saker med fastigheterna, säger han.

Men Örjan Bengs, ekonomichef på det kommunala fastighetsbolaget Gamla Byn i Avesta, tycker knappast att Landsort Care 4 har gjort en bra affär. Han menar att bolaget har betalat runt 150 miljoner kronor för mycket för fastigheterna. Enligt Bengs är husen värda högst 30–40 miljoner.

– Det är givetvis positivt att bolaget rustar lägenheterna, men de kommer att få lägga ner ordentligt med pengar på de där fastigheterna. Det är egentligen minusvärden på de hus som är i sämst skick. Jag förstår inte hur de ska få tillbaka sina pengar, säger han.

Ulf Nilsson – tidigare vd och en av grundarna till börsnoterade bostadsjätten Hembla med strategin att köpa in miljonprogramsområden – avfärdar Örjan Bengs resonemang.

– Det får stå för honom, säger Nilsson och fortsätter:

– I grund och botten är det här gedigna stenhus med tegelfasader som närmast är oförstörbara. Stommarna behöver vi inte göra något åt utan det är sådant som tak, fönster och portar som måste förädlas.

Landsort Care 4 betalade cirka 4 000 kronor per kvadratmeter. Ett lågt pris menar Ulf Nilsson, även om bolaget räknar med att ”lägga ytterligare några tusen kronor per kvadratmeter” för att få lägenheterna i skick. Hittills har ägarbolaget satsat 20 miljoner kronor i beslutade eller pågående projekt. Nya fönster och tak, nytt låssystem till portarna är exempel på vad som gjorts eller ska göras.

Annons

– Landsort Care 4 har till största delen institutionella ägare som inte kräver någon hög avkastning. Men med tiden räknar vi med en avkastning på 6–8 procent på vår totala investering. Om det här beståndet kommer att producera lika mycket överskott som normala äldre bostäder kommer det att bli så.

Lägenheterna kommer att renoveras vartefter att folk flyttar.

– Vi tömmer inga hus och det är ganska tråkigt för hyresgästerna att flytta runt.

I oktober förra året enades Hyresgästföreningen och Krylbohus – som alltså ägs av Landsort Care 4 och som förvaltar fastigheterna – om ett åtgärdsprogram på 18 punkter. Avtalet medger förhandlade hyreshöjningar i små steg vartefter att punkterna prickas av.

Tanken är att när allt är klart ska hyrorna ligga på samma nivå som för jämförbara lägenheter i Avesta.

Fotnot: Hem & Hyra har utan framgång sök Christian Kirkman-Möller. Krylbostäder har en c/o-adress hos ett bolag i Eskilstuna, men där säger man sig inte ha hört av någon av företagets företrädare.

Läs också Ekobrottsmyndigheten utreder Nya Byn Krylbo AB Hyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav" Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.