Annons

Förslag: Kraftigt höjt bostadstillägg

Nyheter Höj taket för bostadstillägget för pensionärer från 5 000 till 7 300 kronor. Det föreslår utredningen om bostäder för äldre, som presenterades i dag.
Hyran och tillgängligheten är två hinder för många äldre som vill bo kvar i sin lägenhet.

Den tidigare alliansregeringen tillsatte 2014 en utredning om boende för äldre. Uppdraget var att komma med förslag om hur äldre personer ska kunna bo kvar i sin bostad eller flytta till en bostad som passar bättre.

Som Hem & Hyra kunde berättade om i juli vill utredaren Ewa Samuelsson höja taket för bostadstillägget rejält. I dag kan pensionärer med låg inkomst få som mest 4 900 kronor i vanligt bostadstillägg. Hyror över 5 000 kronor räknas normalt inte. Men taket har inte följt med i hyresutvecklingen och utredningen föreslår att taket höjs med 46 procent till 7 300 kronor.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Det motsvarar nätt och jämnt en tvåa i nyproduktion. En satsning på höjt bostadstillägg är också en jämställdhetsfråga eftersom det främst är kvinnor i den grupp som inte har råd ens med en etta som är tillgänglig, sade Ewa Samuelsson när hon lämnade över utredningen till bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) och äldreminister Åsa Regnér (S).

En höjning av taket skulle också göra det möjligt för fler pensionärer att bo kvar även om de råkar ut för kraftiga hyreshöjningar efter en renovering.

Annons

Tillgängligheten är också ett hinder för många äldre att bo kvar i sin lägenhet. Hälften av alla ålders­pensionärer som bor i flerbostadshus saknar hiss i huset – och av dem som har hiss har mer än hälften ändå trappsteg i entrén, enligt utredningen.

Läs ocksåMiljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad"Två bilder. Den till vänster visar fasaden på ett större flerbostadshus. Den till höger ett äldre par som går nerför en trapp.

Därför föreslås ett hissbidrag: staten ska kunna betala halva kostnaden, upp till 650 000 kronor, för installation av hiss i flerbostadshus. Enklare hinder i entréer och trapphus ska fastighetsägaren bli skyldig att åtgärda.

Ett tredje spår i utredningen är att underlätta nybyggandet för äldre. Till exempel föreslås ett startbidrag för bogemenskaper och en statlig garanti för kooperativa hyresrätter så att fler vågar bygga på svaga bostadsmarknader.

Men det kostar. Höjningen av taket för bostadstillägget beräknas kosta 1,5 miljarder kronor per år och de olika stöden drygt en halv miljard kronor per år. Å andra sidan har samhället mycket att tjäna på att fler får tillgängliga bostäder som de kan bo kvar i längre, påpekade Ewa Samuelsson.

Annons
Läs ocksåDeras hiss fastnar en gång i veckan – trots åratal av felanmälningar

– I dag kostar bostadsanpassningsbidrag en miljard kronor per år och kostnaderna för vård- och omsorgsboenden är höga. Kan vi på något sätt påverka de kostnaderna så kan vi hämta hem en del av de här satsningarna.

De båda ministrarna tog emot utredningen och lovade att studera den närmare innan de återkommer med förslag.

Fakta: Så fungerar taket i bostadstillägget

I dag kan en ensamstående pensionär få ett bostadstillägg på maximalt 4 990 kronor per månad. Det är 93 procent av en bostadskostnad på 5 000 kronor plus ett tillägg på 340 kronor.

Om man har en bostadskostnad som är högre än 5 000 kronor kan man ändå inte få mer än 4 990 kronor i bostadstillägg.

Regeringen har nyligen bestämt att tillägget ska höjas till 95 procent av hyran. Det innebär en höjning med som mest 100 kronor i månaden.

Det är endast pensionärer med de allra lägsta inkomsterna som får maximalt bostadstillägg. 

Det finns också ett ”Särskilt bostadstillägg” som kan ges till pensionärer med något högre bostadskostnader men mycket låga inkomster. Det beräknas utifrån skälig levnadsnivå – som ensamstående ska man ha 5 365 kronor per månad kvar att leva på.

Räkna ut om du har rätt till bostadstillägg på Pensionsmyndighetens hemsida.

Läs också Kurt, 83, isolerad i över fyra månader – nu är en ny hiss på plats Kommunen tog bort Catharinas rättigheter bakom hennes rygg – nu tvingas hon flytta Fyra månader utan möjlighet att gå ut – när värden inte ville fixa hissen blev Kurt instängd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.