Annons

Förslag: Kraftigt höjt bostadstillägg

Nyheter Höj taket för bostadstillägget för pensionärer från 5 000 till 7 300 kronor. Det föreslår utredningen om bostäder för äldre, som presenterades i dag.
Hyran och tillgängligheten är två hinder för många äldre som vill bo kvar i sin lägenhet.

Den tidigare alliansregeringen tillsatte 2014 en utredning om boende för äldre. Uppdraget var att komma med förslag om hur äldre personer ska kunna bo kvar i sin bostad eller flytta till en bostad som passar bättre.

Som Hem & Hyra kunde berättade om i juli vill utredaren Ewa Samuelsson höja taket för bostadstillägget rejält. I dag kan pensionärer med låg inkomst få som mest 4 900 kronor i vanligt bostadstillägg. Hyror över 5 000 kronor räknas normalt inte. Men taket har inte följt med i hyresutvecklingen och utredningen föreslår att taket höjs med 46 procent till 7 300 kronor.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Det motsvarar nätt och jämnt en tvåa i nyproduktion. En satsning på höjt bostadstillägg är också en jämställdhetsfråga eftersom det främst är kvinnor i den grupp som inte har råd ens med en etta som är tillgänglig, sade Ewa Samuelsson när hon lämnade över utredningen till bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) och äldreminister Åsa Regnér (S).

En höjning av taket skulle också göra det möjligt för fler pensionärer att bo kvar även om de råkar ut för kraftiga hyreshöjningar efter en renovering.

Annons

Tillgängligheten är också ett hinder för många äldre att bo kvar i sin lägenhet. Hälften av alla ålders­pensionärer som bor i flerbostadshus saknar hiss i huset – och av dem som har hiss har mer än hälften ändå trappsteg i entrén, enligt utredningen.

Läs ocksåTusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör"Ryggtavlan av en person som står och tittar ut från en högt belägen balkong.

Därför föreslås ett hissbidrag: staten ska kunna betala halva kostnaden, upp till 650 000 kronor, för installation av hiss i flerbostadshus. Enklare hinder i entréer och trapphus ska fastighetsägaren bli skyldig att åtgärda.

Ett tredje spår i utredningen är att underlätta nybyggandet för äldre. Till exempel föreslås ett startbidrag för bogemenskaper och en statlig garanti för kooperativa hyresrätter så att fler vågar bygga på svaga bostadsmarknader.

Men det kostar. Höjningen av taket för bostadstillägget beräknas kosta 1,5 miljarder kronor per år och de olika stöden drygt en halv miljard kronor per år. Å andra sidan har samhället mycket att tjäna på att fler får tillgängliga bostäder som de kan bo kvar i längre, påpekade Ewa Samuelsson.

Annons
Läs ocksåSå svårt är det för funktionsnedsatta att byta lägenhet: "Ett boende på nåder"Bilden visar Stefan Sundquist, ombudsman på föreningen DHR,

– I dag kostar bostadsanpassningsbidrag en miljard kronor per år och kostnaderna för vård- och omsorgsboenden är höga. Kan vi på något sätt påverka de kostnaderna så kan vi hämta hem en del av de här satsningarna.

De båda ministrarna tog emot utredningen och lovade att studera den närmare innan de återkommer med förslag.

Fakta: Så fungerar taket i bostadstillägget

I dag kan en ensamstående pensionär få ett bostadstillägg på maximalt 4 990 kronor per månad. Det är 93 procent av en bostadskostnad på 5 000 kronor plus ett tillägg på 340 kronor.

Om man har en bostadskostnad som är högre än 5 000 kronor kan man ändå inte få mer än 4 990 kronor i bostadstillägg.

Regeringen har nyligen bestämt att tillägget ska höjas till 95 procent av hyran. Det innebär en höjning med som mest 100 kronor i månaden.

Det är endast pensionärer med de allra lägsta inkomsterna som får maximalt bostadstillägg. 

Det finns också ett ”Särskilt bostadstillägg” som kan ges till pensionärer med något högre bostadskostnader men mycket låga inkomster. Det beräknas utifrån skälig levnadsnivå – som ensamstående ska man ha 5 365 kronor per månad kvar att leva på.

Räkna ut om du har rätt till bostadstillägg på Pensionsmyndighetens hemsida.

Läs också Domstolen har bestämt – pensionären Anette slipper ha barnfamiljer som grannar: ”Kaos och obehag i kvadrat" Tjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter mat Femårige Nima dog i hissolyckan – nu läggs utredningen ned

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.