Annons

Förslag till friare andrahandshyror

Nyheter Den som hyr ut sin bostadsrätt i andra hand ska få ta ut en hyra som utgår från marknadsvärdet, föreslår regeringens utredare. Hyresgästföreningen protesterar.

Regeringen tillsatte i december en utredning om vilka åtgärder som kan uppmuntra privatpersoner att hyra ut sin bostad. Utredaren Per Anders Bergendal har nu kommit med sina förslag.

Förutom att stärka bostadsrättsinnehavares rätt att hyra ut sin lägenhet, vill han göra det mer lönsamt.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

I princip ska den som har en bostadsrätt kunna få sina kostnader täckta i stället för att, som i dag, hyran ska ligga runt samma nivå som för jämförbara hyresrätter.

Kostnadstäckningen ska inte bero på hur stora eller förmånliga lån bostadsrättsinnehavaren har. I stället ska man utgå från marknadsvärdet på lägenheten, räkna ut räntekostnaden för ett lån på hela summan och lägga till månadsavgiften till bostadsrättsföreningen. Förslaget innebär också att föreningen får lägga på 25 procent på den ordinarie avgiften, vilket allstå andrahandshyresgästen får betala.

Utredaren Per-Anders Bergendahl säger att han är osäker på hur många ytterligare bostäder som skulle hyras ut i andra hand om förslagen genomförs.

Läs ocksåTuristbetyg pekade ut ”gästfavorit” – nu hotas mannen av uppsägningAirbnb

– Jag kan inte kvantifiera det, men det bör få en effekt. Dessutom är det viktigt att komma bort från den informella marknaden som finns i dag, där många hyr i andra hand väldigt osäkert, ofta utan kontrakt och med mycket höga hyror.

Annons

Hyrorna på den informella andrahandsmarknaden skulle sjunka om reglerna blev mer förmånliga för uthyrarna, tror Per-Anders Bergendahl.

– Det borde bli en dragning åt det hållet, eftersom många ändå vill följa lagar och regler.

Läs ocksåUndvik namnfällan på kontraktet när du tar strid om överhyra: ”Måste dubbelkolla”

Liksom i dag vill han också att man ska kunna vända sig till hyresnämnden för att pröva om hyran är skälig, men då ska den alltså beräknas efter kostnaden. Någon påverkan på hyrorna i hyresrätter tror han inte att det skulle bli.

– Nej, det här gäller en avskild del av bostadsmarknaden och jag bedömer inte att det ska slå över på den reguljära hyresmarknaden, säger Per-Anders Bergendahl.

Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman är upprörd över mycket i betänkandet.

– I dag har andrahandshyresgästerna ett skydd mot höga hyror, som man vill ta bort. De som har den svagaste ställningen på bostadsmarknaden och de lägsta lönerna ska få betala de högsta hyrorna för att bo otryggt.

Annons

Hon tror inte att förslaget innebär någon stor ökning av utbudet eller att de som tar ut kraftiga överhyror i dag skulle välja att sänka hyran för att vara laglydiga.

– De som tar ut för mycket kommer väl bara att fortsätta med det. De som inte gör det får ta ut mer. Vad man gör är att legalisera den illegala marknad som finns och det är andrahandsgästerna som får betala.

Utredningens förslag rör förutom bostadsrätter även uthyrning av villa eller del av privatbostad. En förutsättning är att uthyrningen pågår i högst fem år och att en privatperson inte får hyra ut mer än en eller två bostäder, detta för att förhindra att det blir en affärsidé av det. Hyresgästen ska skyddas av att bara ha en uppsägningstid på en månad.

På måndag inleder Per Anders Bergendal den andra delen av sin statliga utredning. Uppdraget är att ”Utveckla hyresrättens förutsättningar” och utredningen ska vara klar till årsskiftet.

Fakta: Utredningen

Hyresbostadsutredningen tillsattes i december 2011 av bostadsminister Stefan Attefall (KD).
Till särskild utredare utsågs Per Anders Bergendahl, tidigare analys- och utredningschef på Statens bostadskreditnämnd, BKN.
Det första delbetänkandet, som handlar om uthyrning av privatbostäder, kan du läsa här.
Den andra delen, som ska handla om hyresrätter, ska vara klar före årsskiftet.

Läs också Hyrde ut och lämnade landet – klättrade sedan in genom fönstret Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd" 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.