Annons

”Förslagen ökar segregationen”

Nyheter Det är bättre att bygga fler bostäder än att tvinga mindre bemedlade medborgare att flytta på sig för att ge plats för de mer lyckligt lottade. Det skriver RSMH (Riksförbundet för Social och Mental Hälsa) i sitt yttrande över utredningen ”EU, allmännyttan och hyrorna”, som Michaël Koch presenterade i våras.​

​Enligt utredningen strider den svenska bostadspolitiken mot juridiska regler inom EU. Utredningen föreslår bland annat att allmännyttan ska bli renodlat affärsdrivande, och att nuvarande hyrestak på sikt avskaffas.

Annons
RSMH, som representerar människor med psykisk funktionsnedsättning, konstaterar att det redan nu förekommer att patienter som vårdats på sjukhus får stanna kvar där efter vårdtidens slut eftersom kommunen inte kan hjälpa till med att ordna bostad.
De som däremot fått egen bostad i allmännyttan klarar sig i allmänhet bra, enligt RSMH.
 
RSMH betvivlar att dagens svenska system skulle strida mot EG-rätten. De förändringar som utredningen föreslår kommer i vilket falla att leda till ökad bostadssegregation.
Om förslagen i utredningen ändå genomförs efterlyser RSMH lösningar som gör det möjligt för människor med de lägsta inkomsterna att med stöd av samhället få plats på bostadsmarknaden. Dessa lösningar bör finnas på plats innan den nuvarande ordningen på bostadsmarknaden avskaffas.
 

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Var du bor avgör om du idrottar: ”Krävs sex gånger så mycket i utsatta områden” Här jobbar lokalbefolkningen stenhårt för att undvika polisens lista: ”Idrott kan vända trenden” Forskaren om bilden av Gottsunda: "Viktigt med flera olika slags berättelser" Tanums Bostäders försäljningsplaner läggs på is I Växthuskafét frodas både blommor och integration

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.