Annons

Försörjningsstöd hamnar i fickorna på svartuthyrare

Gävleborg I höstas blev otillåten andrahandsuthyrning brottsligt och kan ge fängelse. Ändå fortsätter vissa kommuner i Gävleborgs, Västmanlands och Uppsala län att betala ut bidrag till hyra till personer som bor på svartkontrakt.
Foto: Petra Marandi Roos
Uppsalabon Siw andersson (t h) har svårt att få tag på en permanent bostad på grund av att hon har försörjningsstöd. Carola Matilainen, föreståndare på Stadsmissionens verksamhet Mikaelsgården, tror att det bästa sättet att komma åt svartuthyrning och andra problem på bostadsmarknaden är att bygga fler billiga hyresrätter och införa "Bostad först" för personer som behöver stöd för att klara en egen lägenhet.

I oktober förra året infördes ny lagstiftning, med hårdare regler för andrahandsuthyrning. Nu kan svartuthyrning – att hyra ut sin lägenhet utan tillåtelse från hyresvärden – leda till att man blir av med hyreskontraktet utan att först få en varning. Den som dessutom tar ut för hög hyra riskerar att dömas till fängelse. Trots det kontrollerar inte alla kommuner om de som söker försörjningsstöd till hyra bor på svartkontrakt. Landets kommuner är nämligen oense om socialtjänsten ska – eller ens får – kontrollera det.

6 av 22 av de kommuner i Gävleborgs, Västmanlands och Uppsala län som har svarat på Hem & Hyras enkät har uppgett att de inte kontrollerar om personer som söker försörjningsstöd till boendekostnader bor på svartkontrakt. Men tittar man närmare på kommunerna som har svarat är bilden inte lika tydlig. I Ljusdals kommun, som har svarat att de kontrollerar om folk bor på svartkontrakt, visar det sig till exempel att det inte längre görs fullt ut.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi fick bakläxa av förvaltningsrätten när vi ville neka någon bidrag på grund av att den bodde på svartkontrakt. Efter domen har vi inte kollat hundraprocentigt, säger Lennart Diamant, enhetschef för försörjningsstöd på Ljusdals kommun.

Samtidigt finns det rättsfall som pekar i motsatt riktning. Södertälje kommun fick i februari 2019 rätt av kammarrätten att neka en person som bodde på svartkontrakt ekonomiskt bistånd till hyran. Den lägre instansen, förvaltningsrätten, hade däremot tolkat Socialstyrelsens allmänna råd som att socialtjänsten inte borde lägga sig i boendeformen. Så uppfattar också många kommuner råden.

– Det är inte vår uppgift att kontrollera den svarta bostadsmarknaden, säger Maria Wallinder, enhetschef med ansvar för försörjningsstöd på Knivsta kommun.

Läs ocksåSå vill regeringen stoppa överfulla "madrasslägenheter" - nu införs tuffare regler mot inneboendeInneboende begränsas i hyreslagen. Bild på madrassboende och lagbok.

I Uppsala kommun beslutade politikerna i augusti att socialtjänsten skulle börja kontrollera andrahandskontrakt för att hindra att pengar betalas ut om någon bor på svartkontrakt. Den nya rutinen började gälla den 1 november. Sedan dess har sju personer fått avslag på ansökan om bidrag till hyra på den grunden. Ingen har ännu överklagat ett beslut.

– Det är möjligt att vi skulle behöva backa om det hände. Men nu vill politiken testa det här, säger Ida Bylund Lindman, avdelningschef för ekonomiskt bistånd på Uppsala kommun.

Annons

Är det inte risk att de som nekas bidrag blir hemlösa?
– Absolut, så kan det bli. Jag tänker att politiken ändå vill det, de tar hellre den konsekvensen än att folk bor på svartkontrakt, säger hon.

Läs ocksåMormor Ingrid ville hjälpa barnbarn - nekas hyra ut i andra hand av domstolMormor vill hjälpa med livspussel - får nej av värd

Även Västerås stad införde kontroller i slutet av förra året och Gävle kommun överväger att införa liknande kontroller.

Att ha försörjningsstöd innebär i sig att ens möjligheter att hitta en lägenhet med ett godkänt kontrakt minskar, genom att både första- och andrahandshyresvärdar ofta hellre väljer andra som hyresgäster. En som har erfarenhet av det är Uppsalabon Siw andersson (som stavar sitt efternamn med litet a). Hennes liv började om efter en allvarlig bilolycka.

– Jag låg på lasarettet så länge att när jag vaknade hade jag förlorat allt. Jag mindes inte ens vad jag hette. Jag mindes ingenting, bara mitt personnummer, säger Siw.

Under flera år efter olyckan, då hon även skadade foten, har hon sökt bostad samtidigt som hon har haft försörjningsstöd. Hittills har hon fått nöja sig med tillfälliga lösningar.

– Det är väldigt svårt att få tag på bostad när man har försörjningsstöd. Vi ägnar mycket tid åt att hjälpa till att söka bostad på Blocket och det är inte många gånger det lyckas, säger Carola Matilainen, föreståndare på Stadsmissionens öppna verksamhet Mikaelsgården, som Siw brukar besöka.

Annons

– De som Siw söker bostad hos vet ju inte att hon är en trevlig person. De har aldrig träffat henne. De ser bara att hon går på försörjningsstöd, säger Carola.

De flesta av gästerna på Mikaelsgården är ensamstående och hyr rum snarare än hela lägenheter. I och med att de har svårt att hitta någon som vill hyra ut till dem blir boendekostnaderna högre. Om förstahandshyresgästen bor kvar krävs inget tillstånd att hyra ut ett rum, men hyran ska vara skälig.

– Att hyra ett rum i Uppsala kan kosta 10 000 kronor i månaden. Nu betalar jag 8 900 kronor för ett vandrarhemsrum med egen toalett och delat kök, utanför Uppsala, säger Siw.

Vad tror ni händer med någon som söker bidrag till hyra men nekas på grund av att den bor på svartkontrakt?
– Då hamnar man ju på gatan, säger Carola.

 

Fakta: Så görs kontrollerna

Kommunerna har olika sätt att kontrollera att de som söker bidrag till hyra inte bor svart:

  • En del kommuner begär att den som söker bidrag ska kunna visa ett intyg från förstahandshyresvärden att uthyrningen är godkänd.
  • Andra kommuner ber i samband med ansökan om försörjningsstöd om samtycke att få kontrollera med hyresvärden, och beviljar inte bidrag till hyra om den sökande säger nej till kontrollen.
  • En del kommuner kontrollerar också vilka som är folkbokförda på adressen och/eller gör hembesök.
Läs också Så rundar Annie bostadskön - söker på egen hand: “Värdarnas krav helt orimliga” Anmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat” Hyrorna betalda efter återfallet – men Alexander tvingas flytta: ”Kan inte träffa min dotter”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.