HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Första hyresuppgörelsen klar i Skåne

Örkelljunga Den första januari nästa år höjer Örkelljungabostäder hyran med 1,2 procent i genomsnitt. Uppgörelsen är den första i Skåne bland de kommunala bostadsbolagen.
Foto: Gry Ellebjerg

Den som har en hyra på 6 000 kronor kommer att få en höjning med 72 kronor i månaden. Örkelljungabostäder yrkade på 3 procent i hyreshöjning. Enligt bostadsbolagets vd, Niklas Örning behövde de ha täckning för den allmänna kostnadsutvecklingen. Men Hyresgästföreningen kontrade med 0,5 procent vilket Örkelljungabostäder betraktade som allt för lågt.

– Klart att vi ville ha mer än 1,2 procent men en förhandling slutar inte alltid som man vill. Vi är ett litet bolag men skatter på exempelvis vitvaror och energiavgifter ökar. Den här hyresuppgörelsen täcker inte våra kostnader. En av konsekvenserna kan bli att vi får vänta med något underhåll.

Läs ocksåRisken för höjda hyror oroar

Hyresgästföreningen menar att det är en kompromiss mellan företagets och hyresgästernas behov. Enligt Hyresgästföreningens förhandlare, Peter Olsén går det bra ekonomiskt för Örkelljungabostäder. Därför anser han att det är korrekt att nästa års hyreshöjning blir något längre än årets, som landade på 1,5 procent.

– Som vi ser det kommer Örkelljungabostäder även nästa år kunna uppfylla sitt uppdrag på ett gott sätt.

Örkelljungabostäder höjer hyran den 1 januari nästa år. Bolaget är med sina 123 lägenheter Sveriges tredje minsta allmännyttiga bostadsbolag.

Läs ocksåVärre än väntat när Boplats granskar tillträdestider

Läs hur höga höjningarna blev 2019.

 

Läs också Tvisten avgjord – så blir nya hyran i Övik Ris och ros till hyresvärdar om coronaansvar Värden tog ut ockerhyra - nu får hyresgästen tillbaka 115 000

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.