Annons

Fortfarande dimmigt kring nästa års hyror

Nyheter ​De kommunägda bostadsföretag som vill höja hyran från årsskiftet har nu anmält det till Hyresgästföreningen. Men vi vet ännu inte hur mycket de kräver säger utredaren Göran Svensson som har överblick över hela landet. Flertalet bolag presenterar inga siffror förrän förhandlingarna kommer igång.Svensson känner till ett tiotal bolag som krävt 3,7-6,8 procent.
– Man kan inte dra några slutsatser för hela riket av dessa tio uppgifter säger Svensson. Det finns 310 allmännyttiga bostadsföretag av olika storlek, från hundratalet lägenheter till tiotusentals.
Reglerna föreskriver att den kommunala hyresvärd som vill höja hyran ska meddela detta tre månader i förväg.
– Det är ännu för tidigt att säga något om hur stora kraven är inför nästa år. Jag utgår från att alla vill ha högre hyror än i dag.
 
Har den finansiella krisen någon inverkan på nästa års hyror?
– Krisen kan göra förhandlingarna svårare. Både regeringen och konjunkturinstitutet säger att inflationen ska vara nere på 2 procent år 2010, mot dagens 4,4 procent. Därför bör det finnas utrymme för lägre räntor redan nästa år. Men det är inte alldeles självklart att marknadsräntorna, som företagen ska betala, verkligen följer med hela vägen ned.
– Dagens reporänta är dock inte exceptionellt hög, räntan var faktiskt lika hög år 2002.
Svensson påpekar att bostadsföretagen i orter som växer brukar vara ekonomiskt starka, vilket tenderar att pressa ner kostnaden för lånen. Det är små och svaga bostadsföretag som drabbas hårdast av höga räntor.
– Allt fler orter har akut bostadsbrist, trots krisen. Om Volvo säger upp folk i Göteborg så minskar inte behovet av bostäder, människorna bor ju kvar.
– Men den som blir arbetslös på en mindre ort kan tvingas att flytta.
 
Svensson pekar samtidigt på att där det byggs för lite, där pressas bostadspriserna uppåt.
– Företagen sätter ofta en hög hyra utan att förhandla med oss. Då återstår för hyresgästen att efter ett halvår gå till hyresnämnden och begära prövning av hyran.
– Samtidigt kan det vara så att det blygsamma bostadsbyggandet leder till lägre kostnader för ombyggnad och underhåll. Om byggbranschen har för lite att göra borde priserna pressas nedåt, säger Svensson.
 
Fotnot: Förra hösten krävde allmännyttan 4,12 procents (211 kronor) hyreshöjning (trea på 75 kvadratmeter, genomsnitt för hela Sverige). I verkligheten blev det 2,34 procent (120 kronor). I dag kostar genomsnittslägenheten 5 239 kronor i månaden.
 

Annons
Läs också Hyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt” Ilska när risig skötsel inte längre sänker hyran: ”Vill inte betala mer när inget funkar” Värden som tröttnade på Fastighetsägarna – "Krav som hyresgästerna inte har råd med" Rekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procent Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.