Annons

Fortsatt prisökning för fjärrvärme

Nyheter Priset på fjärrvärme kan vara dubbelt så dyrt från en kommun till en annan. Och trots att elpriserna sjunker och KPI står still fortsätter fjärrvärmen att bli dyrare.

Under 20 års tid har Hyresgästföreningen tillsammans med Fastighetsägarna, HSB, Riksbyggen och Sabo genomfört den så kallade Nils Holgerssonundersökningen, som bland annat kartlägger fjärrvärmepriset i landets olika kommuner.

Varje år har priserna på fjärrvärme ökat mer än konsumentprisindex, KPI, det vill säga mer än prisnivån på konsumtionsvaror i stort.

Läs ocksåHalverade elpriser hindrar prischock på boendekostnader: ”Det kan vara tillfälligt”Bild från reningsverk och fjärrvärmeverk

Och det här året är inget undantag.

I år har KPI ökat med blygsamma 0,2 procent, medan priset på fjärrvärme i snitt höjts med 1,2 procent. Detta samtidigt som elpriset i sin tur sjunkit sedan 2014.

Orsaken till att fjärrvärmepriserna fortsätter att stiga beror på att bolagen har en monopolställning, där konsumenten inte har möjlighet att byta leverantör.

Annons
Läs ocksåEfter fjärrvärmechocken - bostadsbolaget gläds åt Konkurrensverkets besked: ”Vi ser det som en vinst”Bilden visar Arman Avdic, vd för Mönsterås bostäder AB.

– Eftersom fjärrvärmebolagen har en monopolställning är det viktigt att vi granskar fjärrvärmepriserna årligen för att stärka konsumenternas svaga ställning på marknaden, säger Mari-Louise Persson, ordförande i Nils Holgerssongruppen till Hem & Hyra.

Störst har prisökningen varit i Västerbotten och Norrbotten, med en höjning på 2,6 respektive 2,3 procent.

I snitt kostar det 895 kronor att värma upp en genomsnittlig trerummare i Sverige. Dyraste snittpriserna hittar vi i Värmland län, på Gotland samt i Stockholms län.

Läs ocksåFettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bortTill vänster en fettklump i Norrköping som väger över 40 ton. Till höger Andreas Ahnström, Tekniska verken, som inspekterar i en pumpstation.

Variationen i pris mellan landets kommuner är också mycket stor. I Åsele, där fjärrvärmen är allra dyrast, är månadskostnaden för en vanlig trerumslägenhet 1 101 kronor i månaden. I Luleå, som har landets billigaste fjärrvärme, kostar samma energiförbrukning 541 kronor.

Annons

Skillnaderna beror delvis på att ägarna har olika vinstkrav från sina ägare, som i vissa fall är kommunen själv. Det kostar också olika mycket att producera och leverera fjärrvärme på olika orter.

Men det räcker inte som förklaring, menar Mari-Louise Persson.

– Att det skiljer upp till 560 kronor per månad och lägenhet känns ändå orimligt mycket.

Fakta: Detta är Nils Holgersson

Består av representanter från HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen, Sabo och Fastighetsägarna Sverige.
Ger årligen ut en rapport om prisskillnader att driva en lägenhet mellan olika kommuner.

Fakta: Högst månadskostnad för trerumslägenhet
Kommun Månadskostnad
Åsele 1 101 kronor
Munkedal 1 090 kronor
Mörbylånga 1 072 kronor
Bräcke 1 032 kronor
Lund 1 032 kronor

Källa: Nils Holgersson-undersökningen 2015

Fakta: Lägst månadskostnad för trerumslägenhet
Kommun Månadskostnad
Luleå 541 kronor
Oxelösund 592 kronor
Boden 629 kronor
Ljungby 640 kronor
Köping 667 kronor

KällaNils Holgersson-undersökningen 2015

Fakta: Kostnad i månaden per trerummare
Län Kronor per månad
Blekinge 865
Dalarna 892
Gotland 945
Gävleborg 852
Halland 886
Jämtland 900
Jönköping 846
Kalmar 904
Kronoberg 843
Norrbotten 877
Skåne 923
Stockholm 938
Södermanland 870
Uppsala 898
Värmland 948
Västerbotten 883
Västernorrland 875
Västmanland 867
Västra Götaland 877
Örebro 909
Östergötland 900
Riket 895

Källa: Nils Holgersson-undersökningen 2015

Läs också Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Hyresgästers tacokväll billigast i Kristianstad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.