HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästers tacokväll billigast i Kristianstad

Skåne Om du bor i Örkelljunga eller Malmö är det mer än nästan 60 procent dyrare att ha en tacokväll än i Kristianstad - sett till elpriset.
Foto: Pixlbay

Du gör dig redo för en kväll med film och tacobuffé. Du slår på ugnen för att värma bröd, sätter pannan med färs på spisen, slår på tv:n. För att ta en kopp kaffe efter maten gör du också kaffebryggaren redo. Sett till hur mycket el som kvällen kommer att förbruka är den dyrast i bland annat Örkelljunga och Vellinge. Den billigast tacokvällen kan avnjutas i Kristianstad.

Varje år redovisar den så kallade Nils Holgerssonrapporten skillnader i elpriser i Sveriges kommuner. Enligt årets rapport är skillnaderna fortsatt stora när elnätsavgifterna redovisats. Efter flera år av stigande elnätsavgifter har dock dessa sjunkit en aning, sett som medelpris för landets kommuner.

Läs ocksåFörsvunnen värd riskerar höga viten: "Tämligen akut ärende"

Skillnaderna ligger i elnätsavgifterna. I Skåne är det klart Östra Göinge som har högst elnätsavgift (Brittedals Elnät ekonomiska förening). Billigast nätpris finns i Bromölla (Bromölla Energi och Vatten). 4 700 kronor per år för en genomsnittlig lägenhet i Östra Göinge jämfört med 1 900 kronor per år i Bromölla. Sett till hela landet hamnar Östra Göinge på näst dyrast elnätsavgift av alla Sveriges kommuner.  Det avspeglar sig inte helt i tacokvällen. Tvärtom är kvällen i Östra Göinge bland de billigaste. Orsaken är att andelen fasta och rörliga avgifter varierar. Och i tacouträkningen inkluderas enbart de rörliga priserna.
– Det är komplicerat, det vi reagerar på är att totalpriserna skiljer sig så mycket och att de har ökat så mycket genom åren, säger Thomas Folkesson, energikonsult på EKAN Gruppen och del av Nils Holgerssongruppen.

Elkostnad för en tacokväll
KOMMUN Tacopris
Kristianstad 1,92 kr
Östra Göinge 1,96 kr
Simrishamn 2,00 kr
Landskrona 2,01 kr
Båstad 2,03 kr
Trelleborg 2,06 kr
Bjuv 2,13 kr
Bromölla 2,13 kr
Helsingborg 2,13 kr
Ängelholm 2,13 kr
Höganäs 2,14 kr
Sjöbo 2,14 kr
Skurup 2,14 kr
Staffanstorp 2,14 kr
Kävlinge 2,15 kr
Ystad 2,25 kr
Eslöv 2,25 kr
Hörby 2,25 kr
Höör 2,25 kr
Klippan 2,25 kr
Lomma 2,25 kr
Lund 2,25 kr
Åstorp 2,25 kr
Burlöv 3,06 kr
Hässleholm 3,06 kr
Malmö 3,06 kr
Osby 3,06 kr
Perstorp 3,06 kr
Svalöv 3,06 kr
Svedala 3,06 kr
Tomelilla 3,06 kr
Vellinge 3,06 kr
Örkelljunga 3,06 kr

Fakta: Så sattes tacopriset

Energikonsult Thomas Folkesson beräknade tid och kilowattimmar för varje steg under kvällen. Enbart rörliga elnätsavgifter och elhandelspriser inkluderades.

Fakta: Nils Holgerssonrapporten

Nils Holgerssongruppen har jämfört kostnaderna för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning för svenska hushåll under 25 år. Syftet är att redovisa prisskillnader som finns mellan kommuner. Målet är att skapa debatt som kan leda till ”mer rimliga priser för kunderna”. Rapporten tas fram av bland annat Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna.

Läs också Hyresvärden försvann – hyresgäster lämnas utan värme och varmvatten 20 000 lägenheter i hus som hotas av översvämning – här är du extra utsatt Prognosen för Skånes nya klimat - välkommen till Tyskland Het marknad för hyreshus – och allt som krävs är pengar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.