Annons

Frågor fick svar på energidag

Linköping ​Från och med januari nästa år måste alla hyresgäster på Aspnäsvägen i Linköping själva betala för den el de förbrukar. Förändringen har väckt många frågor och en del av dessa fick svar vid lördagens familjedag med energitema i området.

​– Tidigare har elen varit inkluderad i hyran i hela området, berättar Göran Gustavsson, som är engagerad i den lokala Hyresgästföreningen.

Förra året installerade hyresvärden, Riksbyggen, individuella elmätare i radhuslägenheterna. De som ville kunde välja att börja betala för elen själva, mot att de fick en hyressänkning. En del nappade, men långt ifrån alla. Men från och med januari 2012 är den individuella elmätningen inte längre frivillig.

– Många frågor och en del synpunkter har dykt upp på grund av det, säger Göran Gustavsson.

Synpunkterna handlar framför allt om rättvisa. Standarden varierar i lägenheterna. I vissa är kyl och frys 25 år gamla energislukare, medan andra lägenheter har fått dessa utbytta mot modernare och mer energisnåla alternativ.

– Hyresvärden har sagt att de inte tar på sig att byta förrän det är utslitet, säger Göran Gustavsson.

Men det har också uppstått frågor om vad man som hyresgäst kan göra för att hålla energikostnaderna nere. Därför arrangerade den lokala Hyresgästföreningen en familjedag med tema energi på lördagen. Då medverkade bland andra Jenny Lundgren från det regionala energikontoret, för att svara på hyresgästernas frågor. Hon vill framför allt tipsa om att tänka på belysningen.

– Lampor drar mycket mer än man kanske tror. Därför kan det vara bra att tänka på vilka lampor som lyser och att släcka i rum som man inte ska vara i, säger hon.

För de yngre fanns en egen energiutmaning att ta sig an. Personal från Fenomenmagasinet i Gamla Linköping fanns på plats för att hjälpa barnen att bygga egna små bilar som drivs av solceller. Kompisarna Asta Juhlin och Alice Andersson var några av dem som antog utmaningen.

– Min bil har en ljusplatta, berättar Alice Andersson efter att ha konstaterat att konstruktionen fungerar.

När hon placerade det lilla fordonet under starka lampor började det rulla framåt.

Daniel Jonsson har till och med byggt en släpkärra till sin bil. Pappa Michael Jonsson har hjälp till. Men bara lite. Och även familjen Jonssons bil rullar i väg när lampskenet träffar den lilla solcellspanelen på bilens tak.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.