HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Myndighet mot segregation kvar – men med krympt kassa

Nyheter Delegationen mot segregation blir kvar, trots att riksdagen i december beslutade att halvera anslaget och att den budget som blev kvar skulle användas för att lägga ned myndigheten.
Delegationen mot segregation blir kvar, meddelar jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP). I alla fall året ut.

Nu får Delmos, som myndigheten också kallas, nytt liv. Frågan är bara hur långt det blir.

Det senaste budet är att anslaget för 2019 ska återställas till 22 miljoner kronor. Detta efter en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna – det sistnämnda partiet hörde nyligen till den majoritet som ville lägga ner myndigheten.

Läs ocksåDelegationen mot segregation läggs ner

Liberalernas pressekreterare Eric Aronson säger att partiet inte har ändrat sig i frågan, men att man har accepterat fortsatt finansiering av Delmos som en del av det så kallade januariavtalet som innebär att de rödgröna fick bilda regering mot vissa eftergifter.

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) är desto mer nöjd med uppgörelsen.

– Delmos har en viktig roll för att regeringens åtgärder mot segregation ska få genomslag och för uppföljning av arbetet. Regeringen anser därför att Delmos verksamhet ska fortsätta, och att myndigheten bör vara samordnande och bidra till långsiktighet i arbetet att minska och motverka segregation.

Läs ocksåJonas Nygrens besked om att bli chef på nya myndigheten: “Nej”

Men trots beskedet är det oklart om myndigheten kommer att kunna arbeta som tidigare. En av uppgifterna är att besluta om och fördela bidrag, ofta kopplade till socioekonomiskt utsatta bostadsområden, som syftar till att minska och motverka segregation. Förra året handlade det om stöd till 96 ideella föreningar och stiftelser, däribland Hyresgästföreningen, samt 54 kommuner och landsting. Totalt blev det 45 miljoner kronor. I år skulle det handla om 75 miljoner, pengar som frös inne efter att riksdagen antog budgeten.

Hur mycket det blir i år återstår att se. Regeringen har ännu inte meddelat huruvida uppgörelsen innebär att Delmos kommer att kunna besluta om nya bidrag.

– De åtaganden som staten har gjort genom Delmos ska infrias under 2019, men de exakta beloppen får vi återkomma till när vårändringsbudgeten har presenterats i sin helhet, säger Samuel Svan, politiskt sakkunnig hos Åsa Lindhagen.

Läs ocksåMånga vill ha stöd för arbete mot segregation

Det visar sig också att vad som händer efter årsskiftet fortfarande är oklart.

– I budgetpropositionen för 2020 måste regeringen tillföra nya medel för att myndigheten ska finnas kvar. Det är en process som ännu inte är i gång.

Läs också Norrland får betala när rika Stockholmskommuner "dumpar" bostadslösa Västsveriges kommunala värdar lämnar ifrån sig miljontals kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.