Annons

Från Italien till Gamla stan – här blir balkongerna läktare

Motala Coronapandemin satte stopp för den populära allsången i Gamla stan i Motala. Då hittade kören på en annan lösning för att nå fram med sin sång till hyresgästerna.
En kvinnligt dirigent dirigerar. Hon står utomhus framför en balkong. På balkongen står tre hyresgäster.
Foto: Jenny Knutsson
Balkongerna i Gamla stan har blivit läktare, när Platens hyresgäster bjuds på körkonsert från gården.

Det är höst men just den här kvällen känns det fortfarande som sommar. Solen står lågt men starkt ljus strålar in mellan höghusen till gården där Motala kammarkör ställer upp sig intill sandlådan där det också finns en gungställning.

— I dag får vi stå lite tätare än i går, säger körledare Anna Gullman glatt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Folkhälsomyndigheten har precis lättat på restriktionerna för körer och orkestrar, vilket gör det lättare att både repetera och uppträda.

En kör står på en gräsmatta och sjunger.
Motala kammarkör består av ett 30-tal sångare.

Björn Skifs kärlekssång ”Håll mitt hjärta” följs av Kents ”Utan dina andetag”. Balkongdörrar öppnas och hyresgäster kommer ut. En del nöjer sig med att stå vid fönstren och lyssna. En liten publik är med ute på gården.

Inger Jansson och Birgit Wilhelmsson bor båda i Gamla stan. De brukar vara med på allsångsträffarna som har blivit tradition i området. Men för andra året i rad har de varit inställda.

Annons
Läs ocksåGottsunda centrum firar 50 år – nu rustas miljonprogramshusenEn svartvit bild där en man i kostym står i en folkmassa i ett köpcentrum.
Två äldre kvinnor sitter på en parkbänk. Båda bär marinblå kläder på överkroppen och båda bär glasögon.
Inger Jansson, till vänster, och Birgit Wilhelmsson, vill helst höra lugna kärlekslåtar.

— Jag saknar faktiskt allsången, det brukar vara så roligt. Hoppas att den kommer tillbaka nästa år. Det här med corona måste väl ta slut någon gång, säger Birgit.

Men hon och Inger tycker att körkonserterna i bostadsområdet är en trevlig ersättning.

— Många äldre kan inte ta sig någonstans nu men får njuta av det här från balkongen. Det är ett fint initiativ, säger Inger.

Läs ocksåKräver 1,4 miljoner i skadestånd - Hyresgästföreningen stämmer Svenska hus för olaglig hyreshöjningEn bill på en tagg och bredvid Michelle Komulainen som är förhandlare på Hyresgästföreningen.

Kören, som brukar vara med på allsången, har hämtat inspiration från italienska videoklipp och hyresvärden Platen nappade på idén. Filmerna visar hur invånare i nedstängda städer sjunger för varandra från sina balkonger.

Annons

— Vi gör likadant, fast tvärtom, konstaterar Anna.

En kvinnlig körledare, Anna Gullman, dirigerar kören med inlevelse.
Gamla stans höghus skapar en bra akustik, enligt körledare Anna Gullman.

Publiken får rösta. Ska det vara en lugn kärlekslåt till, eller något svängigare från Haiti? Handuppräckningen leder till att kören avslutar med Evert Taubes ”Så skimrande var aldrig havet” innan det är dags att gå vidare till nästa gård och börja om.

— Ljudet studsar bra mellan husen här och verkar nå hela vägen upp till översta våningen, säger Anna Gullman.

Corona i Hyressverige
Läs också Fimpade fel – får betala 700 000 i skadestånd Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Flera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.