Annons

Fri hyressättning utreds – ska införas 2022

Nyheter En utredning om fri hyressättning i nyproduktion har tillsatts. Under 2022 ska förändringen träda i kraft. ”Det är riktigt illa”, säger Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren.

Så var den här: Utredningen ska bana väg för att fri hyressättning ska införas för nyproducerade hyresrätter. En eftergift Socialdemokraterna fick göra till Centern och Liberalerna i samband med Januariavtalet. Egentligen skulle förändringarna börja gälla om drygt ett år, i juli 2021, men i tidigare i år berättade Socialdemokraternas bostadspolitiske talesperson Johan Löfstrand (S) att ”allt är försenat”. Men i lördags morse klockan åtta, efter spekulationer dagarna innan, skickade regeringen ut pressmeddelande om att direktiv och utredare är tillsatt. Hovrättsrådet Kazimir Åberg har fram till den sista maj nästa år på sig att presentera hur en så stor förändring av hur hyrorna sätts i Sverige ska införas.

Utredaren ska bland annat undersöka hur fri hyressättning för nya lägenheter ska kunna införas. Hyran inom dessa bestånd ska, efter en inledande period, sättas enligt en tariff grundad på jämförbara nybyggda objekt. I direktiven betonas vikten av att hyresgästernas ska ha stark konsumentmakt. Det ska finnas skydd mot orimliga hyreshöjningar och lättillgänglig hyresstatistik.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Dessa skrivningar imponerar inte på Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren.
– Det är riktigt illa. Direktiven utmanar hela det svenska sättet att förhandla hyror. Hyresgäster som bor i befintligt bestånd har all anledning att känna sig oroliga.

Annons

Han syftar bland annat på att utredningen ska titta på hur systemet med presumtionshyror ska kunna fasas ut för att regelverket ska bli enhetligt.
I utredningen finns också direktiv att titta på vilka regler som ska gälla om en fastighetsägare bygger om ett befintligt hus så att det tillkommer nya lägenheter. Ska hyressättningen vara fri eller ska hyran förhandlas enligt dagens bruksvärdessystem.

– Det kan bli ett första steg. Sedan blir hyressättningen fri när en lägenhet blir ledig, sedan över hela befintliga beståndet, säger Erik Elmgren.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Sveriges allmännytta, som organiserar de kommunala värdarna, är också kritiska. I en pressmeddelande skriver vd:n Anders Nordstrand bland annat: ” Det finns vare sig efterfrågan eller betalningsvilja för nya hyresbostäder med högre hyra än idag, utom möjligen i storstadsområdenas attraktiva lägen. Allmännyttan eftersträvar inte en möjlighet att ta ut ännu högre hyror i nyproduktionen. Vi kommer att bygga nytt, men det allra viktigaste för oss är att pressa byggpriserna”.

Annons

Fastighetsägarna, som organiserar privatvärdarna, välkomnar däremot beslutet och menar att det kommer leda till fler hyresrätter och en bättre fungerande bostadsmarknad.

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Lättare för värden få komma in i din lägenhet – "Rättssäkerheten kan vara hotad" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.