HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Utredning om marknadshyror presenteras ”inom kort”

Nyheter Mitt under pågående coronakris ska den kritiserade utredningen kring marknadshyror tillkännages. Det uppger källor för Aftonbladet.
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder kallar de planerade marknadshyrorna för "tondövt".

En utredning om friare hyressättning i nyproduktion kommer snart att tillsättas, enligt uppgifter till Aftonbladet. Den är sedan tidigare försenad, men nu är direktiven klara, skriver tidningen.

– Jag tycker att det är fullkomligt tondövt och ett slag i ansiktet på vanligt folk, säger Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder till Hem & Hyra.

Läs ocksåEfter granskningen: Nu ifrågasätts Göteborgs jakt på felskrivna

– I en tid när människor förlorar jobbet och är oroliga för sin ekonomi och sin hyra och vi borde se till att få fler bostäder så lägger man förslag som gör att hyrorna kommer att stiga ytterligare. Jag tycker att det är cyniskt av C och L att driva på frågan i det här läget.

Utredningen är en del av Januariavtalet som slöts mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna under regeringsbildningen. Den har tidigare skjutits fram och fått kraftig kritik från bland andra Hyresgästföreningen.

Även Vänsterpartiet har varit kritiska och meddelat att de är redo att fälla regeringen om den går fram med förslaget, något som partiet nu upprepar.

Läs ocksåSamarbete kring adresser avslöjade storskaligt bidragsfusk

– Absolut. Det är mer aktuellt än någonsin nu att hyrorna inte höjs, säger vice partiordförande Nooshi Dadgostar till Dagens ETC.

Marie Linder säger att även om Hyresgästföreningen varit kritisk mot förslaget hela tiden, så är det extra upprörande att utredningen ska presenteras nu.

– Vi befinner oss i ett helt annat läge nu. Människor dör i en epidemi, vi har arbetslöshetstal vi inte sett på länge. Man önskar att de som la förslaget skulle åka ut till Järva och möta deras verklighet där ute och säga att marknadshyror är lösningen.

Läs ocksåHyresgästföreningen vill stärka boendes rättigheter: "Absurt att människor tvingas flytta"
Läs också Risken för höjda hyror oroar Göteborg nav för protester mot marknadshyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.