HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Utredning om marknadshyror presenteras ”inom kort”

Nyheter Mitt under pågående coronakris ska den kritiserade utredningen kring marknadshyror tillkännages. Det uppger källor för Aftonbladet.
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder kallar de planerade marknadshyrorna för "tondövt".

En utredning om friare hyressättning i nyproduktion kommer snart att tillsättas, enligt uppgifter till Aftonbladet. Den är sedan tidigare försenad, men nu är direktiven klara, skriver tidningen.

– Jag tycker att det är fullkomligt tondövt och ett slag i ansiktet på vanligt folk, säger Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder till Hem & Hyra.

Läs ocksåSovsäckar för att lyfta bostadsfrågan

– I en tid när människor förlorar jobbet och är oroliga för sin ekonomi och sin hyra och vi borde se till att få fler bostäder så lägger man förslag som gör att hyrorna kommer att stiga ytterligare. Jag tycker att det är cyniskt av C och L att driva på frågan i det här läget.

Utredningen är en del av Januariavtalet som slöts mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna under regeringsbildningen. Den har tidigare skjutits fram och fått kraftig kritik från bland andra Hyresgästföreningen.

Även Vänsterpartiet har varit kritiska och meddelat att de är redo att fälla regeringen om den går fram med förslaget, något som partiet nu upprepar.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras granskning: Ministern lovar ändra lagenDet ska bli lättare för den som betalar ockerhyra i en bostadsrätt eller villa att kräva tillbaka sina pengar. Det vill justitieminister Morgan Johansson. Han vill också stärka besittningsskyddet för dessa andrahandshyresgäster, så att det blir svårare att bli uppsagd.

– Absolut. Det är mer aktuellt än någonsin nu att hyrorna inte höjs, säger vice partiordförande Nooshi Dadgostar till Dagens ETC.

Marie Linder säger att även om Hyresgästföreningen varit kritisk mot förslaget hela tiden, så är det extra upprörande att utredningen ska presenteras nu.

– Vi befinner oss i ett helt annat läge nu. Människor dör i en epidemi, vi har arbetslöshetstal vi inte sett på länge. Man önskar att de som la förslaget skulle åka ut till Järva och möta deras verklighet där ute och säga att marknadshyror är lösningen.

Läs ocksåAndrahandsuthyrning en miljardindustri – svenskarna drog in 2,6 miljarder i fjolI storstan är det nu dubbelt så dyrt att bo i andra hand jämfört med förhandlad hyra, visar Hem & Hyras granskning. Studenterna Abdullah Alokla och Maria Heyman hör till dem som förlorar på det. För den som hyr ut är det desto mer lönsamt.
Läs också Därför är tandhälsa en fråga om pengar och var du bor – Mohamed förlorade sju tänder Topbostäders vd får sparken – efter kommunens utredning om kränkningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.