I Fristad bygger man trähus för miljöns skull
Bengt Fridén och Marianne Emanuelsson bor i ett hus som lever och andas. Visst kan det gunga lite här uppe på sjätte våningen när det blåser storm. Och det knakar och smäller ibland när väderleken ändrar sig och trästommen torkar. Men de ser bara fördelar med att bo i ett trähus.
– Det är väldigt lätt att sätta upp tavlor. Man slipper betong och gipsskivor, säger Bengt och pekar på fotoväggen där bilderna av barnbarnen hänger.
Och de slapp att strida om vilka tapeter de skulle ha. För trästommen kommer fram, vitlaserad och naturlig i hela våningen.
– Det är ett levande material som suger upp fukt när det är blött och avger vätan i torrt väder. Det ger ett jämnare klimat i lägenheten, säger Bengt.
Det är inte bara paret själva som trivs i det här klimatet. Bengts hibiskusar växer frodigt på övervåningen i det bågformade fönstret. Där går taket i en halvcirkel från golvet ända upp till fyra och en halv meter.
Det var självklart för Bengt att välja en lägenhet på översta våningen, trots att det var en
fyrarummare i etage.
– Jag tyckte nog att det var onödigt stort för oss först, säger Marianne.
Men hon har fått ge Bengt rätt. Inte minst med tanke på det ljusa extrarummet en trappa upp.
Från balkongen kan de se skiftningarna i husets fasad som är av obehandade cederträspån.
– Det är så vackert. Det skiftar från mörkt när det är fuktigt till silvergrått när det är torrt. Det ger en så speciell känsla åt huset, säger Marianne.
Att paret nu bor i ett hus som anses vara bästa möjliga miljöval tycker de är en vinst i sig. Och hyran, som ligger på drygt 11 000 kronor i månaden, är inte högre än om de bott i ett betonghus.
– Vi ser bara vinster med det här huset och är glada att vi bor hos ett bolag som vågat satsa på något nytt, säger Bengt, som följde byggprocessen med spänning.
Vd för Fribo Kjell-Ove Sethson säger att man kunnat visa att det fungerar att bygga höghus i trä till samma kostnad som betong.
Trots att husblocken transporterades från Österrike på 36 lastbilstrailers är miljö-
vinsterna stora.
– När koldioxid släpps ut bidrar det till temperaturökningar på jorden som kan vara förödande för allt liv på jorden. Trä binder koldioxid. På Åsbovägen har vi bundit koldioxid för minst 100 år framåt. Det handlar om 900 000 kilo koldioxid, säger Kjell-Ove Sethson, och fortsätter.
Huset är klätt med cederträspån från Kanada. Det ska hålla i 50 år utan behandling.
– Så det är underhållsfritt och ändå vackert och levande, säger Kjell-Ove Sethson.
En farhåga med höghus av trä har varit brandrisken. Men enligt byggnormen krävs sprinklers i alla rum, vilket ger hög säkerhet.
– Ingen kommer att bli innebränd i de här husen, säger Kjell-Ove Sethson, som redan planerar fler hus i Fristad, självklart även de byggda helt i trä. ]
Alingsås har tagit beslut om en trähusstrategi med mål att bli trähusstaden.
I Skövde byggs nu landets största höghusområde med trästommar, cirka 200 lägenheter som invigs 2019.