Annons

Bålsta kan få världens högsta trähus

Håbo Ett 17 våningar högt hus ska byggas i Bålsta. Huset kan bli världens högsta i trä. Men för Håbohus vd Mats Norrbrand är det inte viktigt att slå rekord.

Vidablick är namnet på huset som ska sätta Bålsta på kartan. Det 17 våningar höga huset i trä och glas ska ligga intill Resecentrum i Bålsta. Förslaget var det vinnande bidraget i en markanvisningstävling som utlysts av Håbo kommun. Bakom förslaget står Håbohus och konsultföretaget Bjerking. 

-Jag tycker att hyresrätt är det mest exklusiva boende vi har i Sverige idag, det är så nära hotell man kan komma. Det vore häftigt om de bästa och finaste bostäderna i Håbo är hyresrätter, säger Håbohus vd Mats Norrbrand.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Detaljplanen för projektet har ännu inte godkänts av kommunstyrelsen. Men om allt går enligt plan kan byggstarten ske i början av 2018.

Huset kommer att rymma 55 bostäder fördelade på våning fyra till sexton. De tre första våningarna kommer att bestå av lokaler. Och tanken är att inte bara hyresgästerna ska få njuta av utsikten.

Annons

-Högst upp är det en takterrass dit allmänheten har tillträde. I våningen under, alltså på våning 17, kommer det att vara kontor. På bottenvåningen ska det bli restaurang, för att skapa liv mot torget, säger Mats Norrbrand.

Läs ocksåHär är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt"Fristadbostäders vd Kjell -Ove Sethson är stolt och glad över att det nya trygghetsboendet Prästängen vann utmärkelsen Allmännyttans bästa bygge 2024.

Byggnaden konstrueras med en stomme av trä och fasader av glas. Högst upp kommer vindturbiner att stå för hälften av husets elförsörjning.

Byggnaden kan komma att bli det högsta trähuset i världen. Idag leds ligan av ett 14 våningar högt trähus i Bergen, Norge. Men Mats Norrbrand drömmer inte om att slå något världsrekord.

Annons

-Jag fokuserar inte på det. Det viktigaste är att bygga ett bra hus som hyresgästerna trivs i, inte att forcera något slags rekord, säger han.

Läs ocksåValentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

I samma kvarter planerar Håbohus att bygga ytterligare 160-170 lägenheter. Just nu pågår en diskussion om hur de ska utformas för att passa ihop med det planerade höghuset.

Läs också 16 500 hushåll får vänta på besked om hyran efter flera strandningar Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre" Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.