Annons

Full fart på hyresförhandlingar i Blekinge

Blekinge Fastighetsägarna Syd och Hyresgästföreningen har inlett förhandlingar om nästa års hyra i Blekinge. Yrkandet ligger på 2,5 procent.

Förra årets hyresförhandlingar mellan Fastighetsägarna Syd och Hyresgästföreningen slutade i en strandning, bland annat i Blekinge. Inte förrän i maj i år kom parterna överens om årets hyra. Resultatet ser du längre ned i artikeln.

Med den konflikten i bakfickan har parterna åter träffats. Den här gången om nästa års hyror. Fastighetsägarna yrkar på att höja hyrorna i Blekinge med 2,5 procent från första januari.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Budet är alldeles för högt. Uppgörelsen bör också vara rimlig med hänsyn till de prognoser som finns lokalt i kommunerna vad gäller taxeökningar och andra kostnadsökningar. Och med tanke på det ekonomiska läget, med fortsatt extremt låga räntor och obefintliga vakanser, är det mycket lönsamt att äga och driva fastigheter. Vi har varit inne i en låg räntemiljö i flera år, vilket inte kommit hyresgästerna till godo. Vi ser att det finns bra förutsättningar för att hålla igen på höjningen, säger David Broo, förhandlare hos Hyresgästföreningen i Blekinge.

Han tar upp Sölvesborgshem som ett vägledande exempel. Där gjordes ett tvåårigt avtal förra året som innebär en höjning med 0,4 procent nästa år.

Men Fastighetsägarna Syd har en annan syn på saken.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

– Vi har begärt 2,5 procent i hyreshöjning från den 1 januari för 6 000 boenden i Blekinge och det grundar sig på allmän kostnadsutveckling. Vi har en inflation som ligger på två procent för närvarande och räntorna förväntas stiga. Det kommer att ge höjningar på drift som fjärrvärme, vatten och avlopp. Det finns ett behov av att höja hyrorna, säger Tommy Svensson, förhandlare på Fastighetsägarna i Blekinge, till Blekinge läns tidning.

Annons

Nästa möte mellan Fastighetsägarna Syd och Hyresgästföreningen i Blekinge är planerat till slutet på oktober.

Förutom Fastighetsägarna har även Amasten i Ronneby och Mörrum kommit in med yrkande.Det ligger på 2,8 procent och gäller 600 lägenheter i Ronneby och drygt 100 lägenheter i Mörrum.

Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

– Här väntar vi in underlaget. Vi har ännu inget möte inbokat, säger David Broo.

Ingen av de kommunala bostadsbolagen i Blekinge har än så länge kommit in med något yrkande på hyreshöjning.

Fastighetsägarnas fyra regionföreningar, varav Fastighetsägarna Syd är en, gick tidigare i höstas ut med ett gemensamt krav på hyreshöjningar med nivåer som Hyresgästföreningen såg som helt orimliga.

Annons

Läs mer om det här:

Krav på rejäla hyreshöjningar

Hyresgästföreningen kontrar med under en procent i hyreshöjning

Fakta: Årets hyreshöjningar i Blekinge efter uppgörelser mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen:

Karlskrona: 0,84 % (från 1 april)

Ronneby: 0,8 % (från 1 mars)

Karlshamn: 0,65 % (från 1 januari)

Sölvesborg: 0,5 % (från 1 april)

Olofström: 0,6 % (från 1 april)

Fakta: Hyresyrkande Blekinge, hyran 2018

Fastighetsägarna Syd: 2,5 procent

Amasten: 2,8 procent

Fakta: Hyresklart i Blekinge 2018

Sölvesborgshem: 0,4 procent

Läs också Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Överenskommelse med Västerstaden: Nu slipper hyresgästerna Vilda Västern-hyra Hyresgäst fick tillbaka 100 000 kronor på hyran: ”Händer nu och då”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.