Annons

Hyresgästföreningens krav: Höjningar på under en procent

Nyheter Fastighetsägarna vill se hyreshöjningar på 2,5 till 3,5 procent under 2018. Nu kommer Hyresgästföreningens motbud. "Man ska komma ihåg att 6 av 10 hushåll består av ensamstående, med eller utan barn och ska bära en eventuell hyreshöjning med en inkomst", säger förhandlingschef Erik Elmgren.
Foto: Kristina Wahlgren

I slutet av augusti kom Fastighetsägarnas krav på nästa års hyresförhandlingar: De ville se hyresökningar på 2,5 till 3,5 procent.

– Det är helt orimliga krav, sa Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren till Hem & Hyra då.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Nu har Hyresgästföreningen gått ut med sin syn på de kommande förhandlingarna, som kan sammanfattas: låga hyreshöjningar. De fleråriga avtal som slöts redan förra året ger snitthöjningar på 0,69 procent för 2018, enligt Hyresgästföreningen. Och på vissa håll har dessutom privata värdar redan slutit avtal för 2018 på under 1 procent.

Det är dessa höjningar som Hyresgästföreningen nu har som riktmärke inför nästa års hyresförhandling. Alltså, 1,5–2,8 procent lägre än Fastighetsägarnas bud.

Annons

– Det kommer att betyda att förhandlingarna kommer ta lång tid och bli väldigt komplicerade. Vi förstår inte riktigt varför de kommer med sådana yrkanden som är helt orealistiska. Förra året tror jag de låg runt 2 procent och är inget som hänt vare sig i omvärlden eller för fastighetsföretaget som motiverar att yrkanden kan justeras upp så där, säger Erik Elmgren.

Läs ocksåKrav på rejäla hyreshöjningar

Hyresgästföreningens riktmärke är däremot inte något formellt krav, och förhandlingarna om nästa års hyror sker på lokal nivå. Enligt Erik Elmgren är det fortsatt låga räntor, samt en hyresglidning på grund av ombyggnationer och renoveringar, som bland annat motiverar en låg hyreshöjning under 2018.

– Att all disponibel inkomst skulle föras över till fastighetsägarna skulle inte bara drabba hyresgästen utan hela samhällsekonomin.

Annons

LÄS MER: Krav på rejäla hyreshöjningar
LÄS MER: Fastighetsägarna Stockholm vill höja med 3,5 procent

Läs ocksåFastighetsägarna Stockholm vill höja med 3,5 procent

 

Läs också Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan" Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong Många nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.