HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Krav på rejäla hyreshöjningar

Nyheter Hyrorna måste följa övrig samhällsekonomisk utveckling. Det menar Fastighetsägarna som nu vill se hyreshöjningar på 2,5 till 3,5 procent nästa år. Nivåer som Hyresgästföreningen anser är helt orimliga.
Foto: Kristina Wahlgren
Om Fastighetsägarna får som de vill blir det stora hyreshöjningar 2018.

Fastighetsägarnas fyra regionföreningar anser att förändringen av den allmänna hyresnivån länge har varit alltför svag. ”När den enda intäkten minskar, minskar naturligtvis även intresset att äga hyresfastigheter långsiktigt” skriver de i sin sammanställning som presenterades idag.

För att råda bot på problemet vill de nu att hyran ska följa samma utveckling som övrig ekonomi i samhället. Med den måttstocken som grund har de räknat ut att den allmänna hyresnivån behöver höjas med 2,5 till 3,5 procent nästa år.

Läs ocksåRekordhöga hyror i nya lägenheter

– Det är helt orimliga krav, säger  Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningens riksförbund.

Han påpekar dessutom att många avtal för nästa år redan är färdigförhandlade. Bland annat är 45 tvååriga avtal, med en höjning på 0,7 procent, klara för cirka 150 000 lägenheter. Avtal på under en procent finns även med Fastighetsägarna Syd.

– De avtalen speglar mer den nivå som vi anser är rimlig, säger Erik Elmgren.

Läs ocksåÅrets hyreshöjning i snitt 0,7 procent

Han tillägger också att om Fastighetsägarnas krav skulle bli verklighet kommer hyresgästernas hela reallöneökning att gå till att betala hyreshöjningen.

– Det skulle inte bara påverka hyresgästerna utan hela samhället. Det här utspelet från Fastighetsägarna har ingen substans enligt mig. Det försvårar bara årets förhandlingar, säger han.

Fastighetsägarna menar att fallande hyresnivåer bara gynnar dem som redan bor i hyresrätt, och att försäljningen av hyresfastigheter ökar i takt med hyresnivån hålls nere. Finns det en sådan risk?

Läs ocksåHyresgäster riskerar höjning med upp till 46 procent

– Nej, jag delar inte den bild de målar upp. Men vi sitter sedan tidigare i diskussioner tillsammans om hur vi ska förhandla, lösa tvister med mera, och det ska vi naturligtvis fortsätta med, säger Erik Elmgren.

Läs också Leif GW Persson är svenskarnas drömgranne – i år igen Eidar i Trollhättan får investeringsstöd i nytt kvarter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.