Annons

Full koll i Rottne trots flera mil i avstånd

Växjö Vidingehem har koll på fastigheter i 18 orter. Från centralen i Rottne kan bolaget styra i princip allt som har med energi och förbrukning att göra.
Foto: Annika Wallsson
Henrik Vernersson, Martin Andersson och Camilla Krig är Vidingehems teknikgrupp och har full koll på bolagets fastigheter. De analyserar och trimmar i syfte att få maximal effekt med minimal förbrukning av energi. Ledbelysning och nyttjande av dagvärme är något som diskuteras just nu.

107 kommunala bostadsbolag runt om i landet kämpar med att minska sin energiförbrukning med 20 procent fram till 2016 i det så kallade Skåneinitiativet. Så här i halvtid har bolagen minskat energianvändningen med drygt åtta procent i snitt.

Vidingehem har drygt 2 000 bostäder spridda på 18 orter, vilket inte förenklar uppdraget. Därtill startade bolaget från en redan låg förbrukningsnivå.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Ändå har Vidingehem klarat av att hittills sänka sin förbrukning av värme, varmvatten och fastighetsel med 10,3 procent.

– Vi har kommit halvvägs i halvtid och målsättningen är att nå 20 procent. Vi är inne och jobbar överallt nu. Miljön är kanske det viktigaste av allt, det handlar om att ta ansvar för nästa generation, säger Vidingehems vd Stefan Blomkvist.

Förutom det uppenbara, exempelvis utfasning av olja och infasning av värmepumpar och vattenburen värme, är satsningen på en teknikgrupp en av framgångsfaktorerna.

Annons
Läs ocksåGösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

Gruppens uppgift är att jaga onödiga kilowattimmar genom att analysera och styra det mesta som har med energi och förbrukning att göra samt komma med lösningar. Något som sker från centralorten Rottne.

Teknikgruppen knappar helt enkelt in sig på datorn och får överblick tack vare givare som sitter i fastigheter och i lägenheter.

– Det händer att vi ringer upp hyresgäster och frågar om de verkligen vill ha det så kallt. Vi upptäcker ju snabbare om något är fel, berättar drifttekniker Henrik Vernersson.

Läs ocksåMotorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"Bilden visar tre olika saker. 1. Olja hälls i en tratt som är nedstucken i en flaska. 2. En flaska med motorolja med ett rött kryss över. 3. Ett orange skåp dör man kan lägga flaskor med matfett.

Eftersom teknikgruppen ser samma sak som hyresgästen minskar missförstånd.

– Är det problem med exempelvis värme eller ventilation så kan vi antingen lösa det direkt eller så kan vi se vad som är fel redan innan vi åker ut. Det har lett till färre resor, säger Henrik Vernersson.

Annons

Stefan Blomkvist:

– Det handlar om effektivitet och att lägga tid på rätt saker. Vi vill kunna lägga tiden till hyresgästerna och på dialog.

Fakta: Skåneinitiativet

Sabo, de kommunala bostadsbolagens intresseorganisation, ligger bakom Skåneinitiativet som går ut på att minska användningen av energi med 20 procent fram till 2016.

Det finns bolag som redan klarat målet. Förra året blev exempelvis stiftelsen Kommunhus i Tingsryd årets energiutmanare, bolaget har energisparat 20,7 procent jämfört med 2007.

Läs också Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar Hyresgäster hjälptes åt att ge jeans nytt liv – här är bästa återbrukstipsen Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.