Annons

Funktionsnedsatta utan hjälpmedel när kommun och landsting träter

Örebro Funktionsnedsatta i framförallt flerfamiljshus blir utan de hjälpmedel de har rätt till, när kommuner och landsting träter. Konflikten gäller temperaturen och vem som egentligen ska stå för de garage som krävs för att landstingen ska lämna ut skotrar. Det har fått flera kommuner att sluta ge bostadsanpassningsbidrag till garagen. Bland annat Örebro.
Foto: Anna Rytterbant
Organisationen DHR menar att det är fel att Carina Johansson och fyra andra personer inte får ut sina skotrar då kommunen sparar.

Är du funktionsnedsatt och blir beviljad el-skoter av landstinget, kan du ändå bli utan ditt hjälpmedel.

Landstinget i bland annat Örebro län vill inte låna ut skotrar till boende som inte kan garantera att den kommer gå att låsa in i ett utrymme som håller minst tio plusgrader. Och garagen står kommunerna för genom bostadsanpassningsbidrag.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men under våren har bland annat Örebro kommun börjat neka alla som söker bostadsanpassningsbidrag till varmgarage för skotrar – eftersom de tycker landstingens temperaturkrav är onödigt hårda. Tio grader är för varmt menar bland annat Örebro kommun och hänvisar till kammarrättsdomar samt till andra kommuner och landsting.

Ewa Salomonsson som är gruppchef på Örebro kommun och har hand om bostadsanpassningsbidrag, vill inte gå så långt att hon kallar det för konflikt.

-Konflikt…. Jag vet inte. Vi ser olika på det. Man kan säga att det finns ett glapp i våra ansvarsområden där ingen vill gå in och ta ansvaret. Och det handlar till syvende och sist om pengar. Och så har vi de här medborgarna som tyvärr hamnar i kläm, säger hon.

Läs ocksåDärför är utrikesfödda överrepresenterade hos Kronofogden – inte bara pengar som är problemet

Hittills har kommunen nekat fem sökande att få pengar till ett garage. Personer som landstinget alltså bedömt är så funktionsnedsatta att de har behov och uppfyller alla kriterier för att få en skoter. En av dem är Carina Johansson som Hem & Hyra berättat om.

– Vi uppmanar alla att överklaga till förvaltningsrätten för att vi ska få ett beslut på vad som gäller. Vi stödjer oss på kammarrättsdomar som säger att Centrum för hjälpmedel ställer för höga krav på hur varma garagen ska vara, säger Ewa Salomonsson.

Annons

Men om ni får rätt innebär ju det att endast personer i villa med varmgarage kan få ut sina hjälpmedel. Medan personer i hyresrätt inte kan få det?

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

– Jo… det är ju så att olika landsting har olika krav. Och vi tycker att 10 grader är för mycket. Jag förstår att landstinget i Örebro vill ha längre livslängd på sina elrullstolar. Men då kanske landstinget också ska stå för att även låna ut ett garage till personer som har all rätt i världen att få en elrullstol, resonerar Ewa Salomonsson.

För, som så många gånger förr, är det egentligen inte en fråga om krav, låsbarhet eller antal plusgrader i ett garage det handlar om – utan om pengar. Kronor och ören.

Kommunen måste, enligt lagen om bostadsanpassningsbidrag, skänka bort garagen. Eller. Mer korrekt är det egentligen inte själva garaget som ges – utan ett bidrag för att betala garaget. Och bostadsanpassningsbidrag är enligt lag personliga och behöver inte återbetalas.

Ett varmgarage kostar runt 75 000 kronor. Så bara de fem personer som nu nekats bidraget till garagen, innebär en besparing på 375 000 kronor om Örebro kommun får rätt i förvaltningsrätten i Karlstad.

Landstinget å sin sida har rätt att låna ut sina hjälpmedel. Så när personen inte längre behöver el-skotern – lämnas den åter till landstinget.

Garaget blir stående oanvänt eller säljs på blocket för att tjäna pengar, trots att det bekostats av skattemedel. Vilket är helt lagligt.

Annons

– Personen kanske har el-rullstolen i sex månader och sedan lämnar tillbaka den till landstinget, men säljer garaget på blocket. Då tycker jag att vi måste prata om det här. Jag har försökt ta upp det med landstinget flera gånger, men man vill inte höra på det örat, säger Ewa Salomonsson.

Nu ligger ärendet hos förvaltningsrätten i Karlstad och under tiden kan funktionsnedsatta inte få ut de elrullstolar de har rätt till. Får Örebro kommun rätt, kan fler kommuner väntas följa efter.

Hem & Hyra har utan framgång försökt att nå ansvarig kommunpolitiker Per-Åke Sörman (C) för en intervju men han har inte kunnat. Via sin politiska sekreterare skriver han dock:

”Vi är medvetna om problematiken kring det som belyses i din artikel i Hem och Hyra. Det är inte en politisk fråga idag.  Vi kommer efter sommaren lyfta den till ansvarig driftnämnd”.

Inte heller några representanter från landstinget har kunnat/velat medverka i artikeln.

Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.