Annons

Carina stängs in i lägenheten när kommunen sparar

Örebro Trots att Carina Johansson och minst fyra andra personer i Örebro kommun beviljats permobiler från landstinget, kan de inte hämta ut dem då kommunen ändrat sina regler. För att få ut skotern, behövs nämligen ett garage - och bidraget till dem sparar Örebro kommun in på. Något som framförallt drabbar hyresgäster.
Foto: Anna Rytterbrant
Nu blandar sig

Det skulle bli sommaren med stort S. Carina Johansson beviljades under våren en el-skoter som skulle göra hennes liv enklare, då hon har två sjukdomar som ger så svåra smärtor att hon inte kan röra sig utan hjälpmedel.

-Jag har aldrig varit så lycklig i hela mitt liv som när jag blev beviljad en minicrosser (en typ av el-skoter och permobil. reds. anmärkning). Jag älskar att vara ute i naturen och har hållit på med hästar tidigare och såg framför mig hur jag skulle kunna ta mig ut igen och inte bara sitta instängd i lägenheten, säger Carina Johansson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Carina uppfyller alla kriterier för att ha rätt till en skoter enligt hjälpmedelscentralen vid Örebro läns landsting. Men trots att det gått snart tre månader sedan hon fick rullstolen beviljad – har hon inte kunnat få hem den.

För precis när Carina fick igenom sin ansökan om skoter, ändrade Örebro kommun sina regler för bostadsanpassningsbidrag. Fem personer har fått avslag.

– Hade jag sökt två månader tidigare, hade permobilen stått här ute nu. Det här drabbar framförallt oss som bor i hyresrätt. Är man funktionshindrad, bor i hyresrätt och inte har råd att köpa ett eget förråd – så kan du inte få ut din skoter. Vi blir inlåsta i våra lägenheter, säger Carina och nickar ut mot den lummiga innergården i Oxhagen där hon bor.

Annons
Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

För att landstinget ska kunna lämna ut el-skotrar, måste brukaren kunna garantera att den har ett låsbart förråd som håller minst tio grader. Som hyresgäst och för andra boende som saknar varmförråd har kommunen tidigare beviljat bostadsanpassningsbidrag så att brukaren kunnat köpa de små laddningsbara förråden som kan ställas i närheten av en port.

Men dessa är dyra och trots att landstinget kräver att förrådet ska hålla tio grader, menar Örebro kommun med hänvisning till en tidigare dom, att det inte är nödvändigt med värmen. Därför borde Carina, enligt kommunen, kunna hyra ett vanligt garage i Oxhagen. Men för att ta sig dit måste Carina gå i trappor.

Nu återstår det för Carina att försöka köpa ett begagnat permobil-garage på egen hand. För dessa finns det nämligen en marknad – framförallt sedan Örebro kommun strypt bostadsanpassningsbidragen för att köpa nya. Men priserna ligger på mellan 5 och 20 000 kronor och den summan av pengar har inte alla funktionshindrade tillgång till.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

En vän till Carina har därför startat en Facebook-insamling för att hon ska kunna köpa ett garage. Samtidigt har hon överklagat kommunens beslut till förvaltningsrätten i Karlstad.

– Jag blir tårögd när jag tänker på det. Det är underbart att folk vill hjälpa mig. Men jag tänker också på de andra som nekats bostadsanpassningsbidrag samtidigt som jag. Hur går det för dem? Orkar de kämpa? Har de någon som startar en insamling för dem? Och jag undrar hur vi ska kunna koppla in garagen sedan. För det måste vi också ordna på egen hand i och med kommunens beslut, säger hon.

Annons

Att lösa hela situationen borde enligt Carina inte vara så svårt. Hon menar att kommunen eller landstinget kunde börja låna ut garagen.

– Det är ett systemfel. Jag förstår verkligen att det är för dyrt att ge bort pengar till de här förråden och att det kostar skattebetalarna massor. Men varför inte låta oss låna dem på något sätt? Så att de kan lämnas vidare till nästa person som behöver det?, säger Carina.

Läs Örebro kommuns förklaring här.

Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.