Annons

Fyllde lägenheten med elektronik – får flytta ut

Partille Bostaden var så fullproppad med elektronik att varken kök eller badrum gick att använda. Vanvård, ansåg värden. Dessutom misstänker bolaget att Partillebon i själva verket bor hos sin mamma. Nu går mannen med på att flytta.
Foto: Hyresnämnden
Vid värdens besök var lägenheten var så full med olika typer av elektronik att varken kök, badrum eller sovrum gick att använda.

Det var i början av 2022 som hyresvärden krävde att få besiktiga tvårummaren i Partille. Den medelålders mannen hade då hyrt den i ett drygt år, sedan november 2020.

När bolagets områdeschef och boendeutvecklare släpptes in i lägenheten möttes de av enorma mängder elektronik och elektroniska komponenter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hall, vardagsrum, kök och badrum var så belamrade med sladdar, apparater och annat att framkomligheten var extremt begränsad.

I sovrummet gick det över huvud taget inte att komma in.

En månad att städa

Att försöka genomföra en besiktning var inte meningsfullt. Bostadsbolaget ansåg också att det var tydligt att mannen inte bodde i lägenheten, eftersom varken kök, badrum eller sovrum gick att använda.

Mannen fick en månad på sig att röja upp. Det måste gå att bo i lägenheten och den fick inte utgöra en särskild brandrisk som kunde bli en fara för grannarna.

Annons

Han erbjöds hjälp med arbetet och även kontakt med kommunens boendstödjare, men tackade nej.

Sade upp kontraktet

När hyresvärden gjorde återbesök hade mycket lite hänt. Mannen blev uppsagd.

I hyresnämnden har bostadsbolaget hävdat att det är troligt att hyresgästen i själva verket bor hemma hos sin mamma, och alltså inte har behov av lägenheten.

Mannen har nekat till detta och hävdat att han visst bor i tvåan. Han menar också att det inte stämmer att han vanvårdat lägenheten.

Specialintresse

I hyresnämnden har han försvarat sig med att han har Aspergers syndrom och att hans specialintresse är elektronik. Även om det kan verka rörigt för en utomstående så har han själv god ordning.

Annons

Däremot tar det tid för honom att städa och en månad var för kort tid, ansåg mannen. När hyresnämnden beslöt att värden hade rätt att säga upp honom så överklagade han till Svea hovrätt.

Men i hovrätten har värden och hyresgästen nu nått en förlikning. Mannen går med på att tömma lägenheten och flytta frivilligt. Om något lämnas kvar kommer det att slängas av värden, som dessutom kommer att debitera mannen för kostnaden i så fall.

LÄS MER: Efter pandemin har bostadsbolagen upptäckt fler fall av samlarsyndrom eller hoarding. Var går egentligen gränsen för hur mycket saker och hur stökigt man får ha?

Läs ocksåHundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräksTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.
Läs också Bar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphuset Hos kommunala Förbo blir du spärrad för dåliga referenser – i tio år: ”Inte proportionerligt” Peter fick en psykos – spärrad i tio år från att söka lägenheter i fyra kommuner Så blir kameror ett vapen för att vräka dig - Susanne rädd att värden filmar: "Kanske tittar nu"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.