HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Galna i gardinen

Nyheter Svenskarna älskar sina gardiner. Nittiofem procent av oss har dem och vart fjärde hem har över tio. Inte för att det är praktiskt utan för att vi trivs bäst då.

Den ska hänga i vardagsrummet eller sovrummet och vara lång och rak, om svensken får bestämma. Gardinen är ett nationellt fenomen som har tagit plats i nästan alla hem i det här landet.

Bara vart tjugonde hushåll är helt utan gardiner, det visar en undersökning som Ikea har gjort.

Läs ocksåHos Jessica får katterna bestämma stilen

Under århundraden har vi hängt tygstycken, och i vissa tider djurhudar eller något annat praktiskt, i våra fönster för att skydda oss mot kyla och insyn.

Modet verkar hålla i sig då det genomsnittliga svenska hushållet har över sex gardiner utspridda runtom i bostaden. De flesta uppger att det är främst på grund av trivselskäl. Vartannat hem byter fortfarande sina gardiner efter årstiden.

De största gardinvurmarna finner man bland personer som är över 40 år och de kan bo i allt från en liten lägenhet till i en stor villa. Gemensamma intressen är matlagning, heminredning och friluftsliv.

Läs ocksåI höghuset göms en paradvåning från 1800-talet

Även den yngre gruppen, 18-29 år, är positiva.

Gardinskeptikerna hittar vi däremot storstäderna och oftast i åldersgruppen 30-39 år. De intresserar sig i större utsträckning för saker som konst, kultur, mode och design.

Enligt dem är gardinen omodern och man eftersträvar hellre ett avskalat boende som är ljust och fräscht.

Läs ocksåVarsågod! Bästa loppistipsen i Skåne och Halland
Läs också KISS-fansen har det personligaste hemmet Nytt och fräscht allt viktigare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.