Annons

Galna i gardinen

Nyheter Svenskarna älskar sina gardiner. Nittiofem procent av oss har dem och vart fjärde hem har över tio. Inte för att det är praktiskt utan för att vi trivs bäst då.

Den ska hänga i vardagsrummet eller sovrummet och vara lång och rak, om svensken får bestämma. Gardinen är ett nationellt fenomen som har tagit plats i nästan alla hem i det här landet.

Bara vart tjugonde hushåll är helt utan gardiner, det visar en undersökning som Ikea har gjort.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Under århundraden har vi hängt tygstycken, och i vissa tider djurhudar eller något annat praktiskt, i våra fönster för att skydda oss mot kyla och insyn.

Modet verkar hålla i sig då det genomsnittliga svenska hushållet har över sex gardiner utspridda runtom i bostaden. De flesta uppger att det är främst på grund av trivselskäl. Vartannat hem byter fortfarande sina gardiner efter årstiden.

Annons

De största gardinvurmarna finner man bland personer som är över 40 år och de kan bo i allt från en liten lägenhet till i en stor villa. Gemensamma intressen är matlagning, heminredning och friluftsliv.

Läs ocksåMichaela gör hem opersonliga - men vill själv bo ombonat

Även den yngre gruppen, 18-29 år, är positiva.

Gardinskeptikerna hittar vi däremot storstäderna och oftast i åldersgruppen 30-39 år. De intresserar sig i större utsträckning för saker som konst, kultur, mode och design.

Annons

Enligt dem är gardinen omodern och man eftersträvar hellre ett avskalat boende som är ljust och fräscht.

Läs ocksåHos Jessica får katterna bestämma stilen
Läs också I höghuset göms en paradvåning från 1800-talet Varsågod! Bästa loppistipsen i Skåne och Halland KISS-fansen har det personligaste hemmet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.