Annons

Michaela gör hem opersonliga – men vill själv bo ombonat

Nyheter Kreativiteten har sakta men säkert styrt hyresgästen Michaela Larssons väg framåt. Nu är hon på väg att lämna tryggheten i ett fast jobb, för att i stället bli homestylist och leva på att göra hem opersonliga.
Foto: Göran Lindh
Michaela Larsson älskar heminredning och tack vare kusinerna tog hon steget till ett eget företag.

Vad gör en homestylist?
– Det handlar om att förbereda ett hus eller lägenhet inför en visning. När jag kommer till en kund är det kundens hem och målet är att den känslan ska försvinna. Tanken är att presumtiva köpare lätt ska kunna visualisera sina egna möbler och stil.
– Bostaden ska bli så neutral som möjligt, göra den opersonlig. Mycket handlar om att skala av, att ta bort ­saker, som att vända boktitlar inåt i bokhyllan.

Hur kom du fram till att starta ett företag och i förlängningen kanske lämna ett tryggt jobb?
– För ett och ett halvt år sedan var jag på min brors bröllop. Jag satt och pratade med mina kusiner om framtiden. De förslog att jag ­skulle starta ett eget företag. Följdfrågan var ”vad tycker du om?”. Då satte tankarna igång. Jag älskar heminredning, så det blev det.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din
Matchande färger och nyanser iger ett lugnt intryck.

Vad är det i heminredning som lockar?
– Jag har alltid tyckt om att skapa saker. Jag har tecknat, stickat och sådana saker. Att ­inreda ett hem handlar om samma sak. Det tar fram kreativiteten. Att få jobba med det som är ­roligast i livet är fantastiskt.

Annons

Du bor i en hyresrätt och har företaget på samma plats, hur fungerar det?
– Jag har bott i hyresrätter sedan jag var 13 år. Det har jag inga andra planer på, just nu i alla fall. Det är helt enkelt väldigt bekvämt att bo så. Som att slippa skotta.
– Företagets behov är lageryta för möbler, prydnadssaker och annat och det har jag på en annan plats. För administration räcker lägenheten bra.

Flera olika typer av ljuskällor behövs i varje rum. Det gör det möjligt att till exempel ha tillräckligt ljust för att städa eller som här, ge en ombonad känsla.

Det finns begränsningar för hyresgäster när det gäller heminredning, hur ska man tänka?
– Ja, det går ju inte att bygga om köket, byta golv eller förändra badrummet i en ­hyresrätt. Men vitt tråkigt kakel kan bli roligare med ­dekorplast som lätt kan tas bort. Fasta tak­plafonder kan ersättas av egna taklampor, om man sparar originalet. Gamla plastgolv kan ­döljas med mattor, gärna stora. Inred med ­gröna växter och textilier som gardiner, ­filtar och ­kuddar. Belysning är också viktig, 5-7 ­lampor i varje rum: en lampa för städning, en arbetsbelysning, punktbelysning och ­stämningsljus, dimbart ljus eller stearinljus.
– Tavelvägg är också bra, . Är du social, köp en stor soffa. Med enkla medel kan man göra sin hyresrätt till sitt eget ombonade hem

Annons
Fakta: Det här är Michaela Larsson

Ålder: 39 år.
Familj: Tre barn och pojkvän.
Bor: Hyresrätt på Örnäset i Luleå.
Jobb: Visual merchandiser i en klädbutik.
Fritidssysslor: Tränar och är mitt i starten av ett eget
homestylingföretag som förbereder bostäder inför en försäljning.

Läs också Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Kvinna hade nio hundar i lägenheten: ”Lukten går inte att beskriva” Nominerade för femte året i rad: Hem & Hyra kan vinna guldspade för granskning av socialtjänsten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.