Annons

Gamla Byn inför Huskurage

Avesta Avesta blir den första kommun i Dalarna som inför konceptet Huskurage som syftar till att minska våld i hemmet. De boende i Gamla Byns lägenheter kommer att få information bland annat via anslag i trapphusen om vad man som hyresgäst kan göra om man misstänker att det förekommer våld hos en granne.
Foto: Lena Mattsson
Avesta inför Huskurage för att motverka våld i hemmet.

Kommunen skriver på sin hemsida att 277 våldsbrott i nära relation anmäldes i Avesta åren 2013-2016.  50 av dem som utsattes för våld var barn.

Initiativet till att ansluta Avesta till Huskurage kommer från från det lokala brottsförebyggande rådet. Kommunala bostadsföretaget Gamla Byn och Hyresgästföreningen har också varit med i arbetet.

Huskurage är en ideell förening ”med mål att förebygga och förhindra våld i nära relation genom att ge grannar verktyg att agera”. De rekommenderar tre steg när man misstänker våld i en grannlägenhet: ring på och fråga hur det står till, ta hjälp av ytterligare en granne eller hyresvärden om det behövs, ring polisen. Vid akuta situationer, kontaktas polisen först.

Polisens kommunikationschef i Dalarna, Mats Nylén, höjer dock ett varningens finger.

– Det finns risk att drabbas själv om man knackar på, säger han.

Han tycker i stället att det är bättre att kontakta polis eller störningsjouren och observera vad som händer för att kunna ge information.

Initiativtagarna till Huskurage menar att man kan rädda liv genom att knacka på. Vad säger du om det?
– Det är klart att man kan rädda liv, men det handlar mer om slump och tillfällighet. Det är en svår balansgång för det är klart att man kan göra stor nytta. Men att gå ut och uppmana människor att agera tycker jag är att dra det här lite för långt, säger Mats Nylén.

Hem & Hyra har i flera artiklar skrivit om andra bostadsbolag i Dalarnas grannlän som infört Huskurage. Läs mer om Örebro och Värmland här. Läs om kommunala Örebrobostäder som bytte fot i frågan. Här kan du läsa om Västmanland.

 


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.