Annons

Öbo säljer armband för kvinnohuset och går med i Huskurage

Örebro Örebrobostäder antar policyn Huskurage och blir därmed med sina 23 000 lägenheter, den största hyresvärden som hittills tagit ställning mot våld i hemmet. I samband med det börjar man sälja armband till förmån för Örebro kvinnohus.

Det är ett drygt år sedan som Hem & Hyra gjorde en genomgång kring vilka bolag i Örebro och Värmlands län som genom Huskurage aktivt ville arbeta mot våld i hemmet.

Då var Öbo inte intresserade utan ville att initiativet skulle komma från hyresgästerna. Men sedan dess har bolaget svängt och man inte bara antar policyn mot våld i hemmet – utan utökar den för att få fler hyresgäster att våga bry sig. Detta i ett samarbete med Hyresgästföreningen, Polisen, Örebro kommun och Kvinnohuset i Örebro.

– Vi kände oss inte redo för ett år sedan. För vi ville inte att det bara skulle bli en lapp i trapphuset, utan vi ville göra om det till vårt eget koncept och ta det vidare, säger Anna-Carin Magnusson som är bostads social chef på Örebrobostäder.

Örebrobostäder ser inte Huskurage som ett projekt – utan ett nytt sätt att arbeta. Och i det ingår dels att försöka bjuda bland annat Hyresgästföreningens lokala föreningar, stötta Kvinnohuset i Örebro genom att sälja ett armband med texten ”våga bry dig”, sätta upp anslag om policyn i Öbo:s 4-5000 trapphus och utbildning av den egna personalen i hur man ska agera om man misstänker att någon av deras hyresgäster utsätts för våld av en anhörig eller på annat sätt far illa.

– Om vi ska säga till våra hyresgäster vad vi önskar av dem, måste vi också föregå med gott exempel och se vad vi har för ansvar. Så vi har tagit fram egna rutiner när vi kommer i kontakt med människor som vi misstänker far illa. Tidigare var det mer upp till varje person, men nu har vi skärpt upp det, säger hon.

Örebrobostäder har utökat Huskuragekonceptet – för att få hyresgästerna att våga bry sig om varandra.

– Och det behöver inte betyda våld, utan kan vara annat som gör att vi misstänker att någon inte mår så bra och att vi då ska våga ställa frågan vad vi kan göra. Vi vill vidga det till att bry sig i stort. Det känns viktigt i dag att våga se varandra. Det ökar tryggheten i våra bostadsområden, säger hon.

Finns det några risker med att hyresgäster blandar sig i?

– Det är klart att det finns risker. Det är därför vi  inte uppmanar våra hyresgäster att göra på ett speciellt sätt. Vi är inte i position att säga vad våra hyresgäster ska göra – men vi säger att vi önskar att de ska våga bry sig om varandra. Man kan se det som ett förebyggande arbete, man räknar med att 200.000 barn som växer upp i hem där det förekommer våld, och man vet att det ökar risken för att de hamnar i problem senare eller tar med sig våldet in i sina relationer när de blir äldre.

Dokument & filer Våga bry dig_Trapphuslapp (2)

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.