HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Allt fler bostadsbolag ansluter till Huskurage

Västmanland Allt fler bostadsbolag i ­Mälardalen antar organisationen Huskurages policy mot våld i nära relationer. Men polisen är skeptisk.

Den ideella organisationen Huskurage vill få dig att knacka på om du misstänker att grannen utsätts för våld. Hittills har fem privata och kommunala bostadsbolag antagit policyn i Mälardalen: Roslagsbostäder, Campus Roslagen, Ikano Bostad, Wallenstam och Willhem. I Västerås bjöd Hyresgästföreningen in allmänheten till ett föredrag med Huskurage i början på mars. I flera bostadsbolag har polisen varit med vid informationsträffar om Huskurage för hyresgäster. Trots det höjer Mats Nylén, vid polisen i Örebro, ett varningens finger.

– Det finns risk att drabbas själv om man knackar på, säger han. Han tycker i stället att det är bättre att kontakta polis eller störningsjouren och observera vad som händer för att kunna ge information.

Läs också”Paketering” gav Roslagsbostäder ett skatteklipp på sju miljoner kronor

Initiativtagarna till Huskurage menar att man kan rädda liv genom att knacka på. Vad säger du om det?

– Det är klart att man kan rädda liv, men det handlar mer om slump och tillfällighet. Det är en svår balansgång för det är klart att man kan göra stor nytta. Men att uppmana människor att agera tycker jag är att dra det här lite för långt.

Annons

Peter  Svensson är en av personerna bakom Huskurage.

Läs ocksåProstituerade sålde sex i lägenheten – hyresgästen får bo kvar

– Polisen på olika orter tänker extremt olika. Eftersom det fortfarande dödas minst 20 personer per år i sina hem betyder det att om vi ska kunna hjälpa polisen att hjälpa fler från att dödas – behöver vi som grannar också göra mer. Jag skulle vilja påstå att det inte är en slump, för gång på gång läser vi om att grannar har hört misshandel, men inte agerat. Och vi ser det som en kunskapsbrist om vad en kan göra och hur en kan agera, därför behövs Huskurage, säger han.

För drygt ett år sedan antog Karlstad bostads AB Huskurages policy. Därför har bolaget nyligen gjort en inventering som visar att policyn lett till en marginellt ökad medvetenhet bland hyresgästerna.

Annons

–Vi har fått en del frågor och även haft några fall då hyresgäster berättat att de har ringt polisen, säger KBAB:s säkerhetsutvecklare Mikael Linderholm.

Läs ocksåHöga räntor går ut över hyresgäster: "Vi behöver en diskussion om detta"
Läs också Nyfiken fönstertittare fick betala dyrt för gluttandet Willhem återbetalar överhyra i Trollhättan - "Skönt att de tar sitt förnuft till fånga"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.