Annons

Går inte bygga bort länets bostadsbrist

Örebro Elva av tolv kommuner i Örebro län har nu bostadsbrist. Men att bara bygga bort underskottet är marknadsmässigt omöjligt. Det konstaterar länsstyrelsen i sin bostadsrapport.

Örebro län växte förra året med 2 862 personer. Framför allt är det en kraftigt ökad invandring som ligger bakom den stora plussiffran.

Variationerna inom länet är stora. Örebro kommun stod ensam för hela 55 procent av tillväxten medan lilla Laxå backade.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Just Laxå är numera ensam i länet om att ha balans mellan tillgång och efterfrågan på bostadsmarknaden. Samtliga övriga elva kommuner upplever i dag att de har bostadsbrist.

För Degerfors, Hällefors, Ljusnarsberg och Karlskoga är det en ny och ovan situation. Så sent som 2014 hade alla fyra kommunerna balans eller till och med ett överskott av bostäder.

Framför allt är det fler hyreslägenheter i varierade storlekar som behövs. Alla tolv kommunerna uppger att de har brist på bostäder för nyanlända. Tio upplever dessutom att de har för få lägenheter för unga människor.

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

Tempot på bostadsbyggandet är på väg att stegras. Kommunernas egen bedömning är att det under 2016 börjar byggas 1 190 nya bostäder och 2017 hela 1 634 bostäder, vilket i så fall blir ett rekord.

Annons

Variationerna inom länet är dock stora även när det gäller planerad nyproduktion. Örebro kommun väntas få två tredjedelar av alla nya bostäder som byggs i länet medan det i Hällefors och Ljusnarsberg inte blir något bygge alls.

När kommunerna blickar framåt fem år i tiden bedömer sju av tolv att de kommer att ha uppnått balans. Övriga fem tror att de fortfarande kommer att dras med bostadsbrist.

Läs ocksåNya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

Den osäkra utvecklingen av flyktingmottagningen och byggmarknaden gör dock att det är svårt att bedöma hur det ser ut bara fem år framåt i tiden.

Ökat bostadsbyggande är nödvändigt enligt länsstyrelsens årliga analys av läget på bostadsmarknaden. Annars riskerar den ekonomiska och sociala utvecklingen i länet att stagnera.

Men att bygga mer är inte den enda lösningen på problemet. I vissa kommuner finns det helt enkelt inte marknadsmässiga förutsättningar för att bygga bort bostadsbristen.

Annons

Höga byggkostnader och svåruppfyllda lånevillkor upplevs av flera kommuner som stora hinder. Hyran i nya lägenheter hamnar på en nivå som många helt enkelt inte klarar av att betala.

Osäkerheter kring asylmottagningen gör också att det långsiktiga behovet av bostäder är svårt att bedöma, vilket på många ställen skapar tveksamhet i beslutsfattandet.

Länsstyrelsens slutsats är därför att det nu behövs fler verktyg och nya, innovativa lösningar för att alla ska kunna erbjudas en bostad i framtiden.

Fakta: Bostadsläget i Örebro län
Kommun Totalt Centralorten Övriga kommundelar
Lekeberg Underskott Underskott Balans
Laxå Balans Underskott Överskott
Hallsberg Underskott Underskott Balans
Degerfors Underskott Underskott Balans
Hällefors Underskott Underskott Balans
Ljusnarsberg Underskott Underskott Överskott
Örebro Underskott Underskott Balans
Kumla Underskott Underskott Balans
Askersund Underskott Underskott Underskott
Karlskoga Underskott Underskott Underskott
Nora Underskott Underskott Balans
Lindesberg Underskott Underskott Balans

Källa: Länsstyrelsen Örebro och kommunernas bedömningar.

Fakta: Lägenheter på gång
Kommun 2016 2017
Lekeberg 15 20
Laxå 1 11
Hallsberg 6 12
Degerfors 7 15
Hällefors 0 0
Ljusnarsberg 0 0
Örebro 932 1 063
Kumla 80 240
Askersund 36 54
Karlskoga 30  89
Nora 50 45
Lindesberg 33 85
Länet totalt 1 190 1 634

Källa: Länsstyrelsen Örebro och kommunernas bedömningar.

Läs också Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea" Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.