Annons

Gatukonsten sätter Göteborgs kranskommuner i centrum

Partille På Oluff Nilssons väg i Partille skapas Sveriges högsta väggmålningar. Artscape Saga sätter Göteborgs kranskommuner på kartan när det gäller gatukonst.

Hyresgästen Amanda Nöjd går förbi med barnvagn och betraktar när konstverken målas. Hon är glad över att de hamnade just på Oluff Nilssons väg.

– Det är jättekul att de satsar på området och att vi får något att vara stolta över. Det har ju haft ett lite dåligt rykte sedan tidigare, men känslan är bättre nu, säger Amanda Nöjd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyreshusen och uteområden på Oluff Nilssons väg i Partille har under de senaste åren fått ett ansiktslyft. Från att ha varit ett område med dålig status och missnöjda hyresgäster ser fastighetsägaren Willhem nu en uppåtgående trend i sina hyresgästundersökningar.

Hem & Hyra har också pratat med flera hyresgäster som upplever området som tryggare. Vi har tidigare skrivit om Willhems användande av kameraövervakning i området.

Under slutet på maj och början på juni jobbar två internationellt kända gatukonstnärer på gatan för att sätta ytterligare färg på platsen.

Läs ocksåHyresgästerna går samman för att rädda sina uteplatser: ”Vi vill bara ha trygghet”

– Vi hoppas att målningarna kan inspirera och göra mycket för området, säger Kristian Ragnemar som är fastighetsförvaltare på Oluff Nilssons väg.

När konstverken är klara kommer de täcka varsin 46 meter hög vägg på två av de totalt tolv husen i centrum av Partille. Det gör dem till Sveriges högsta väggmålningar.

Annons
Amanda Nöjd, 29 tillsammans med sin son. De tycker att målningarna ger en boost till området.

Konstverken är en del i projektet Artscape Saga, som pågår under maj och juni. Projektet är ett samarbete mellan Artscape, tolv av Göteborgs kranskommuner och en mängd internationella gatukonstnärer i världsklass.

Varje konstnär har tillsammans med Artscape valt ut en folksaga från någonstans i världen som de ska porträttera.

På Oluff Nilssons väg 4 tolkar den australiensiska konstnären Smug den finska folksagan om eldräven och norrskenet (vilket även internetbrowsern Firefox härstammar från). I sagan springer eldräven så snabbt över ett snöfält att dess svans tänder upp himlen.

Målningen i sitt nuvarande skick är realistisk och mörk, precis som de flesta av Smugs målningar. Men någon räv syns ännu inte till.

Läs ocksåOfrivilligt isolerad av dålig snöröjning: "Jag hamnade i en husarrest"Nora Eklöv och Siv Johansson, som båda två påverkats av dålig snöröjning.

På Oluff Nilssons väg 8 målar den schweiziska konstnären Mona Caron en stor maskros.

Mona porträtterar den slaviska folksagan om moder jord-gudinnan Mati Zyra Zemlya. Hon är den fertila jordens gud som får allt levande att växa. Det passade Mona Caron bra, då de flesta av hennes tidigare verk föreställer växter på urbana platser där de inte borde kunna växa.

Annons
Bo Nylander, 62, har bott på Oluff Nilssons väg sedan 2004. ”Det har blivit mycket bättre här, vi har till och med fått en egen boulebana. Sedan tror jag att den grannsamverkan som vi har satt igång i området har gjort gatan tryggare”

Tanken med målningen i Partille är kopplat till termen maskrosbarn. Den representerar svårigheterna på Oluff Nilssons väg, men hyllar också möjligheterna att ta sig igenom det svåra och blomma ut.

– Min idé är att hyresgästerna i huset ska få skriva eller måla någonting på roten vid portingången. Det är de boende som är roten till huset och jag vill involvera dem så att målningen är en del av deras gemenskap, säger Mona Caron innan hon dricker upp sitt kaffe och återigen åker upp i skyliften för att fortsätta måla.

Artscape Sagas konstverk runt Göteborg förväntas vara klara någon gång i mitten på juni.

LÄS MER:

Fakta: Kommunerna som ingår i konstprojektet
 • Partille
 • Ale
 • Alingsås
 • Kungsbacka
 • Kungälv
 • Lerum
 • Lilla Edet
 • Mölndal
 • Stenungsund
 • Tjörn
 • Öckerö
Läs också Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.