Annons

Kamerorna ser dig där du bor

Göteborg Antalet övervakningskameror blir allt fler runt Göteborgs hyreshus. Främst vill värdarna komma åt brottslighet i garage och förråd.
Övervakningskamera
Foto: Pixabay

De övervakar parkeringar, källare, miljöhus och hyresvärdarnas kontorsentréer. Antalet kameror i Göteborgs bostadsområden har ökat i antal de senaste åren, och fler värdar använder dem. Det visar Hem & Hyras enkät bland 26 privata och kommunala bostadsbolag och -stiftelser i Göteborgsregionen.

Familjebostäder var förra året sist ut bland stadens kommunala värdar att ta kameror i bruk. Nu registrerar 50–60 linser minsta rörelse i bolagets stora parkeringsgarage på Siriusgatan i Bergsjön. Detta sedan flera anlagda storbränder förstört hundratals bilar för hyresgästerna där de senaste åren.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– I det här fallet hade vi en massa möten med de boende. Det var ett stort tryck för och samtycke kring kameraövervakning, säger Familjebostäders säkerhetschef Robert Jademyr.

Kameraövervakning blir överlag allt vanligare i Sverige. Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, är de flesta svenskar också positiva till att offentliga miljöer övervakas av kameror för att förhindra brott.

Övervakning av gemensamma utrymmen i ett hyreshus kan kännas mer personlig. Så har till exempel Stenungsundshem resonerat när bolaget valde att sluta kameraövervaka ett garage av integritetsskäl.

Annons
Läs ocksåGängkriminell skrev sig hemma hos polis – mitt under skarpt säkerhetsläge: "Svart i ögonen"

Privatvärden Willhem hör till dem som ändå bedömer att fördelarna överväger. På Oluff Nilssons väg i Partille övervakas källarförråden i fem hyreshus av kameror, monterade av tidigare ägaren Akelius.

– Vi ska ha kvar dem. Syftet är att skapa en ökad trygghet i boendet. Det har varit problem med inbrott, säger Willhems regionchef Susanna Thom.

Och fler kameror kan det bli hos Willhem, konstaterar hon.

Läs ocksåGranne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong

– Det behövs inte överallt, men behovet kan uppstå i vissa delar av vårt bestånd.

Annons

Även Familjebostäders säkerhetschef ser fler kameror framför sig.

– Samhället går mot att fler offentliga miljöer blir kameraövervakade. Vi ska inte bli förvånade om det kommer mer sådant. För oss är det i dagsläget inte ett självändamål att få upp kameror överallt. Men vi är beredda att ta diskussionen för att förbättra våra boenden, säger Robert Jademyr.

LÄS MER: Gärna vid bilen men inte inne – så här mycket övervakning tolererar hyresgästerna

Fakta: Värdarna som övervakar dig

Dessa västsvenska hyresvärdar använder övervakningskameror i sina bostadsområden:

 • Poseidon, 56 kameror.
 • Familjebostäder, minst 50 kameror. Planerar att utöka antalet.
 • Gårdstensbostäder, 49 kameror. Planerar att utöka.
 • Bostadsbolaget, ett 30-tal kameror. Planerar att utöka.
 • Willhem, 11 kameror. Planerar att utöka.
 • Kungälvsbostäder, 3 kameror.
 • Ernst Rosén, minst 2 kameror (enligt tillstånd från länsstyrelsen).
 • Wallenstam, ”anpassat efter behov”. Planerar att utöka.

Värdar som planerar att skaffa kameror:

Derome Förvaltning, Holger Blomstrand.

Dessa värdar saknar övervakningskameror i sina bostadsområden:

Alebyggen, Aranäs, Eksta, Förbo, Ivar Kjellberg, Mölndalsbostäder, Orustbostäder, Partillebo, Stenungsundshem, Tjörns Bostads, Varbergs Bostad, Öckerö Fastigheter.

Fotnot: Hem & Hyra har frågat 26 västsvenska värdar om kameraövervakning. Balder, Bygg-Göta, Ernst Rosén, SGS och Stena Fastigheter har inte svarat på enkäten.

Fakta: Kameraövervakning
 • Övervakning av en plats dit allmänheten har tillträde kräver tillstånd. Det gäller till exempel torg eller öppna garage.
 • I ett hyreshus får värden själv väga behovet av trygghet mot hyresgästernas integritet. Ofta krävs upprepad skadegörelse eller inbrott innan kameror sätts upp, till exempel i förråd eller hissar. Kameraövervakning av trapphus kräver mycket starka skäl.
 • Kameraövervakningslagen gäller.
 • Övervakning ska skyltas tydligt.
Läs också Hundratals köpte sex i hyreshus – 45-åring ska ha tjänat 100 000 kronor på svarthyrd bordell Hotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas Hyresgästföreningen kritiska efter granskning – "Går inte blunda för hur det ser ut"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.