HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kamerorna ser dig där du bor

Göteborg Antalet övervakningskameror blir allt fler runt Göteborgs hyreshus. Främst vill värdarna komma åt brottslighet i garage och förråd.
Övervakningskamera
Foto: Pixabay

De övervakar parkeringar, källare, miljöhus och hyresvärdarnas kontorsentréer. Antalet kameror i Göteborgs bostadsområden har ökat i antal de senaste åren, och fler värdar använder dem. Det visar Hem & Hyras enkät bland 26 privata och kommunala bostadsbolag och -stiftelser i Göteborgsregionen.

Familjebostäder var förra året sist ut bland stadens kommunala värdar att ta kameror i bruk. Nu registrerar 50–60 linser minsta rörelse i bolagets stora parkeringsgarage på Siriusgatan i Bergsjön. Detta sedan flera anlagda storbränder förstört hundratals bilar för hyresgästerna där de senaste åren.

Läs ocksåGudrun och grannarna utan balkong två somrar i rad efter ras: "Bedrövligt"En balkong är helt borta efter raset. Övriga stöttas med byggställningar för att inga fler olyckor ska inträffa. Men hyresgästerna har varit utan sina uteplatser i ett drygt år nu. Hyresvärden har satt ut utemöbler som en kompensation i väntan på de n

– I det här fallet hade vi en massa möten med de boende. Det var ett stort tryck för och samtycke kring kameraövervakning, säger Familjebostäders säkerhetschef Robert Jademyr.

Kameraövervakning blir överlag allt vanligare i Sverige. Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, är de flesta svenskar också positiva till att offentliga miljöer övervakas av kameror för att förhindra brott.

Övervakning av gemensamma utrymmen i ett hyreshus kan kännas mer personlig. Så har till exempel Stenungsundshem resonerat när bolaget valde att sluta kameraövervaka ett garage av integritetsskäl.

Läs ocksåAthena vill skaffa elbil men kan inte: "Fel att det är enklare för dem i villa"

Privatvärden Willhem hör till dem som ändå bedömer att fördelarna överväger. På Oluff Nilssons väg i Partille övervakas källarförråden i fem hyreshus av kameror, monterade av tidigare ägaren Akelius.

– Vi ska ha kvar dem. Syftet är att skapa en ökad trygghet i boendet. Det har varit problem med inbrott, säger Willhems regionchef Susanna Thom.

Och fler kameror kan det bli hos Willhem, konstaterar hon.

Läs ocksåKastar ut möbler från höghus på gångbana – orsakar livsfara för grannarna: ”Ren tur”Ett tak på fasaden har i vissa fall haft en dämpande effekt, men flertalet föremål har ändå landat på gångbanan nedanför där människor dagligen rör sig.

– Det behövs inte överallt, men behovet kan uppstå i vissa delar av vårt bestånd.

Även Familjebostäders säkerhetschef ser fler kameror framför sig.

– Samhället går mot att fler offentliga miljöer blir kameraövervakade. Vi ska inte bli förvånade om det kommer mer sådant. För oss är det i dagsläget inte ett självändamål att få upp kameror överallt. Men vi är beredda att ta diskussionen för att förbättra våra boenden, säger Robert Jademyr.

LÄS MER: Gärna vid bilen men inte inne – så här mycket övervakning tolererar hyresgästerna

Fakta: Värdarna som övervakar dig

Dessa västsvenska hyresvärdar använder övervakningskameror i sina bostadsområden:

 • Poseidon, 56 kameror.
 • Familjebostäder, minst 50 kameror. Planerar att utöka antalet.
 • Gårdstensbostäder, 49 kameror. Planerar att utöka.
 • Bostadsbolaget, ett 30-tal kameror. Planerar att utöka.
 • Willhem, 11 kameror. Planerar att utöka.
 • Kungälvsbostäder, 3 kameror.
 • Ernst Rosén, minst 2 kameror (enligt tillstånd från länsstyrelsen).
 • Wallenstam, ”anpassat efter behov”. Planerar att utöka.

Värdar som planerar att skaffa kameror:

Derome Förvaltning, Holger Blomstrand.

Dessa värdar saknar övervakningskameror i sina bostadsområden:

Alebyggen, Aranäs, Eksta, Förbo, Ivar Kjellberg, Mölndalsbostäder, Orustbostäder, Partillebo, Stenungsundshem, Tjörns Bostads, Varbergs Bostad, Öckerö Fastigheter.

Fotnot: Hem & Hyra har frågat 26 västsvenska värdar om kameraövervakning. Balder, Bygg-Göta, Ernst Rosén, SGS och Stena Fastigheter har inte svarat på enkäten.

Fakta: Kameraövervakning
 • Övervakning av en plats dit allmänheten har tillträde kräver tillstånd. Det gäller till exempel torg eller öppna garage.
 • I ett hyreshus får värden själv väga behovet av trygghet mot hyresgästernas integritet. Ofta krävs upprepad skadegörelse eller inbrott innan kameror sätts upp, till exempel i förråd eller hissar. Kameraövervakning av trapphus kräver mycket starka skäl.
 • Kameraövervakningslagen gäller.
 • Övervakning ska skyltas tydligt.
Läs också Fler värdar använder "outhärdligt ljud" för att stoppa häng i trappan Attackerade Störningsjouren med strypgrepp – får bo kvar trots grannens larm

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.