Annons

Gävlebor ofta i hyresnämnden

Gävleborg Hyresnämnden kan vara hyresgästernas sista chans. Det är också till hyresnämnden hyresvärdarna går för att få sin vilja igenom. I Gävleborg sker det ofta, mycket ofta.
Antalet ärenden i fem kategorier i hyresnämnderna under 2016 till november 2017. (Se faktaruta.)

Om du vill byta lägenhet och din hyresvärd säger nej, så kan du överklaga till hyresnämnden. Skulle du komma efter med hyran kan din hyresvärd gå till hyresnämnden och för att få ditt kontrakt uppsagt.
Hem & Hyra har granskat ärendena i de regionala hyresnämnderna och det är stor skillnad på hur hyresgästerna och hyresvärdarna utnyttjar rätten att gå till hyresnämnden.

I Dalarna skedde det 17 gånger under 2016 och fram till oktober i år. I Gävleborgs län skedde det 108 gånger under samma period. (Se urvalet i faktaruta.)

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

De vanligaste ärendena i Gävleborg gäller bostadsbyten. Och de allra flesta gäller kommunala Gavlegårdarna, 42 ärenden. Hem & Hyra har tidigare skrivit om att Gavlegårdarna ofta har ärenden i hyresnämnden. I de allra flesta fallen vann dessutom hyresgästerna. (Läs den artikeln här.)

Företagets bostadskonsulent Roberth Krantz menade då att anledningen till det ökade antalet ärenden i nämnden var bristen på lägenheter i Gävle och att Gavlegårdarna arbetar aktivt med att hålla rent från svarta pengar i bytes­ärenden och överlåtelser av kontrakt.

En annan anledning till de många ärendena är självklar: Gavlegårdarna säger nej till lägenhetsbyten oftare än andra hyresvärdar och tvingar alltså hyresgästerna att gå till hyresnämnden för att få göra det byte de vill göra.

Läs ocksåGängkriminell skrev sig hemma hos polis – mitt under skarpt säkerhetsläge: "Svart i ögonen"

En tredje anledning kan vara att Gavlegårdarna redan på blanketten för ansökan om lägenhetsbyte skriver till vem hyresgästen kan överklaga, något som inte många bostadsbolag gör.

Hyresgästföreningens juridiske chef i regionerna Mitt och Aros-Gävle, Alexan­der Kuzmicki , arbetar med ärenden av olika slag i hyresnämnderna i alla de sju länen i regionerna och han har uppmärksammat den stora skillnaden mellan hur de kommunala bostadsbolagen hanterar bytesärenden och hur de olika hyresnämnderna agerar.

Annons

Vad beror skillnaderna mellan antalet ärenden i hyresnämnderna på?
– Främst handlar det om de rutiner hyresvärden har. Om värden exempelvis inte omprövar avslagsbeslut innebär det att ärendet går vidare till hyresnämnden.

Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.

Alexander Kuzmicki menar alltså att hyresnämnderna ofta belastas av onödiga ärenden som kunnat lösas mellan hyresvärden och hyresgästen istället:

– Det är viktigt att hyresvärden underlättar för hyresgästen vid byten enligt hyreslagen. Detta medför i sin tur en ökad rörlighet och att behovet av rätt bostad uppfylls utifrån hyra, storlek med mera. Det minskar säkerligen antalet svarta kontrakt och andrahands­uthyrning också. En hyresgäst byter ju inte en bostad om det inte finns behov för det, säger Alexander Kuzmicki.

Birgitta Jern och Lars Nilsson gick till hyresnämnden.

Hem & Hyra har i flera artiklar skrivit om MS-sjuka hyresgästen Birgitta Jern som ville byta bostad och som dragit sitt ärende till hyresnämnden.
– Det här hade vi kunnat lösa vid ett fikabord men i stället gick det åt en massa skattepengar, säger Birgittas man Lars Nilsson.

Birgitta och Lars försökte med hjälp av en av Hyresgästföreningens jurister få Gavlegårdarna att ompröva beslutet, men bolaget hänvisade bara till hyresnämnden. Det blev nej till bytet även där, med motiveringen att radhuset inte var speciellt anpassat för Birgitta.

Lars och Birgitta uppskattar det stöd de fick från Hyresgästföreningen och tycker att kontakterna med hyresnämnden fungerade bra och att deras argument bemöttes med respekt. Däremot är de kritiska till att det skulle behöva gå så långt, kosta så mycket resurser och ta så lång tid, över ett år från början till slut.

Annons

Lars menar att det är politikerna i de kommunala bostadsbolagens styrelser som borde ändra uppdragen till tjänstemännen om den väldigt restriktiva linje som nu gäller i bytesärenden:

– Det är de politiskt tillsatta politikerna som sätter den moraliska kompassen, det är deras ansvar att det blir så här.

Gavlegårdarnas ordförande, liberale Per-Åke Fredriksson kommenterar så här i ett mejl till Hem & Hyra:
– Ungefär 70 procent av de ansöknin­gar om byten som lämnats in i år godkändes. Att de som fick nej nyttjar sin möjlighet att få beslutet prövat är positivt.

Men borde det inte gå att lösa bytesärendena enklare och billigare?
– Vi har svårt att se hur det skulle kunna lösas på annat sätt, med mindre än att man helt enkelt bestämmer sig för att alla som vill byta lägenhet ska få göra det. Det är dock inte en lösning som vi tycker vore bra.

Vad tror du skillnaderna bolagen och länen emellan beror på?
– Det är svårt att säga vad det beror på: Fler i Gävleborg har kanske kännedom om sin möjlighet att få saken prövad i hyresnämnden eller så beror det på att det är fler som får sin ansökan godkänd redan hos sin hyresvärd.

Fakta: Så fungerar hyresnämnden

• Det finns åtta hyresnämnder i landet. Gävleborgs län hör till hyresnämnden i Sundsvall.
• Hyresnämnden beslutar i ärenden som rör bostadslägenheter och lokaler.
• Hyresnämnden består vid förhandlingarna av en jurist med titeln hyresråd, två intresseledamöter (en från hyresgästsidan och en från hyresvärdssidan) och en sekreterare.
• Vanliga ärenden i hyresnämnden är utebliven hyra, åtgärdsförelägganden, förbättringsarbeten som en hyresvärd måste göra och bostadsbyten.
• Du är inte skyldig att betala rättegångskostnader i hyresnämnden. Hyresgästföreningen kan hjälpa dig.

Fakta: Så gjorde vi

• Hem & Hyra har begärt ut listor på de ärenden som bland annat Gävleborgs läns kommunala bostadsföretag samt fyra privatvärdar haft i hyresnämnderna under 2016 och till mitten av oktober 2017.
• Ärendena gäller åtgärdsförelägganden, förlängning av hyresavtal, lägenhetsbyten, andrahandsuthyrning och överlåtelse av hyreskontrakt till närstående.

Läs också Alida bor i en tidskapsel - hennes brokiga hem sparas åt framtidens forskare Friad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet" Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.