Annons

Gävlevärd riskerar balkongförbud

Gävle Nu ökar pressen på Li-La E-son AB att göra något åt sina eftersatta hyreshus. Gävle kommun varnar för användningsförbud av balkongerna om inte företaget frivilligt vidtar åtgärder.

Hem & Hyra har i tidigare artiklar, här och här, berättat om förfallet som drabbat hyreshusen vid västra infarten till Gävle centrum och som tvingat hyresgäster att renovera för egna pengar för att kunna bo kvar.

En Ribb-utredning som Hyresgästföreningen nyligen gjorde visar att det finns mycket allvarliga fel och brister. Den oberoende besiktningsmannen som anlitades bedömer att det krävs en totalrenovering av fasad, tak och avloppstammar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Mest akut är situationen med balkongerna som inte längre håller ihop. Något som blev uppmärksammat på allvar i somras då en hyresgäst höll på att få en nedfallande betongklump i huvudet.

Fastighetsägaren Li-La E-son AB får nu press på sig också av Gävle kommuns samhällsbyggnadsnämnd.

I en skriftväxling med företaget konstaterar Samhällsbyggnad Gäve att skadorna inte bara är av kosmetisk karaktär:

Läs ocksåHyresgäst lurade till sig 324 000 kronor i bidrag – mannens fängelsevistelse avslöjade henne 

”Betongen har vittrat och lossnat så pass att delar av de tidigare ingjutna armeringsjärnen är synliga. Det här innebär att skadorna påverkar konstruktionen. Likväl är infästningen för balkongräckena i bjälklaget exponerade på vissa balkonger.”

Annons

Eftersom konstruktionen är så påverkad måste det nu säkerställas att balkongerna är säkra att använda.

Li-La E-son AB uppmanas av kommunen att anlita en sakkunnig som undersöker varje enskild balkong och tar fram ett åtgärdsprogram med tidsplan.

Läs ocksåHär är intresset störst för statliga pengar till Bostad förstEn person går in genom en lägenhetsdörr, blåjeans, svart jacka, sedd bakifrån, bilden skuren så man inte ser huvud, axlar eller fötter. Sju av tio kommuner i Gävleborg har sökt pengar till att jobba med Bostad först.

I annat fall, varnar samhällsbyggnadsnämnden, kan det bli aktuellt med föreläggande och eventuellt användningsförbud av balkongerna förenat med vite. Det vill säga att fastighetsägaren måste böta om balkongerna ändå används.

Li-La E-son AB ägs av 89-åriga Siv Eriksson. Hon har till Hem & Hyra sagt att hon är oförstående till kritiken.

– Till mig är det aldrig någon som klagat, har hon sagt.

Annons

Den praktiska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna Mittnord. Där är man medvetna om att underhållet är eftersatt. Men för att kunna ta itu med problemen behöver företaget ett finansierat uppdrag från Lil-La E-son AB.

 

 

Fakta: Fakta. Ribb

Ribb står för rättslig inventering av befintlig bebyggelse.

Vid en sådan inventering dokumenteras fastighetens status och de problem som hyresgästernas upplever.

Exempel på vad en Ribb-utredning kan leda fram till är åtgärdsföreläggande, hyresdeponi, skadestånd eller självhjälpsrätt.

Är det riktigt illa ställt kan det bli aktuellt att begära att fastigheten ska ställas under särskild förvaltning, så kallad tvångsförvaltning

Läs också Nästa års hyror klara för Hallstahems hyresgäster Allt Nils ägde försvann i höghusbranden Hyresgäster varnas för att gå ner i vattenfyllda förråd ”Kan bli strömförande”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.