Annons

Gemensam handbok om hyressättning trots osämja

Nyheter Bostadssamtalen mellan Hyresgästföreningen, Sabo och Fastighetsvärden kollapsade. Men nu ger de tre ut en gemensam handbok i ämnet. Samtidigt är de oense om syftet.
Foto: Montage

Förra året lämnade Fastighetsägarna de hyressamtal som fördes med Sabo och Hyresgästföreningen på regeringens uppdrag. De så kallade Stråth-samtalen (efter regeringens medlare Claes Stråth) handlade om hur hyressättningssystemet kunde förbättras.

Men trots att samtalen kraschade har alla tre parter nu skrivit en gemensam handbok på samma ämne. “Att arbeta med hyressättningsmodeller – en handledning för systematisk hyressättning”, är namnet på guiden som är tänkt att användas av lokala parter.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Den är en del av de utvecklingssteg som Stråth föreslog. Handledningen är ett sätt att utveckla systemet utifrån Stråths förslag, säger Susanna Höglund, chef för ekonomi och juridik vid Sabo.

Men Fastighetsägarna, som alltså också står bakom handledningen, håller inte med om den beskrivningen.

– Vi kopplar inte alls handledningen till det arbetet. Handledningen är en fördjupning av en plattform som treparten tog fram 2011 och arbetet inleddes redan före bostadssamtalen, säger Martin Lindvall, samhällspolitisk chef hos Fastighetsägarna.

Annons
Läs ocksåBesvikelse efter kraschade samtal

Med systematisk hyressättning ska värden som läge, storlek och hyresgästernas värderingar avgöra hyran. Den här arbetsmetoden används redan på flera håll, men har varit svår att införa på vissa orter.

Erik Elmgren på Hyresgästföreningen medger att den här modellen troligtvis inte går att använda överallt.

– Vi vet att vi har ett jobb att göra. Detta finns i ungefär 100 kommuner, men sedan är det inte så att det på alla orter finns ett behov av systematiserad hyressättning, säger han.

Läs ocksåJurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd"

Stockholm är ett exempel där Fastighetsägarna hoppade av förhandlingarna kring den här typen av hyror. Trots den konflikten hoppas SABO att handboken ska kunna hjälpa även där.

Annons

– Ja, det är naturligtvis ambitionen även där, att det ska vara ett smörjmedel, säger Susanna Höglund.

Men Martin Lindvall på Fastighetsägarna är tydlig med att modellen inte kommer att fungera på alla orter.

– För vår del är detta inget ställningstagande om hur hyressättning ska fungera. Vill man så finns här hjälp till vägledning, men för att skapa en bättre fungerande bostadsmarknad är det fortfarande nödvändigt att titta på en bredare reform av hyressättningssystemet, säger han.

Läs också Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Tusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.