Annons

Hyressättningen ska utvärderas

Nyheter Regeringen tillsätter en utredning för att ändra och förbättra dagens hyressättningssystem. Men det blir inte tal om att införa marknadshyror, lovar bostadsministern.

Under torsdagen beslutade regeringen att låta en arbetsgrupp med representanter från hyresmarknadens olika parter gemensamt titta på om det finns behov av att ändra hyressättningssystemet.

Ledda av den profesionella förhandlaren Claes Stråth ska Hyresgästföreningen, Sabo och Fastighetsägarna komma överens om förbättringar som kan underlätta byggandet av fler hyresbostäder.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Via sin pressekreterare Hakim Belarbi hälsar bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) att intentionen inte är att riva sönder dagens sätt att bestämma lägenhetshyror.

– Regeringen kommer absolut inte medverka till att släppa hyrorna fria, göra avkall på besittningsskyddet eller tumma på bruksvärdesprincipen.

Senast den 10 maj ska parterna ha enats om en rad tankar och idéer. Därefter kommer förhandlingsledaren presentera slutrapporten för regeringen. Enligt Hakim Belarbi är det helt upp till organisationerna att hitta på förslag till förändringar.

Annons
Läs också"Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning

Enda kravet är att de måste vara överens. Vilket kan vara lättare sagt än gjort.

Hakim Belarbi är medveten om att det finns frågor där parterna i dag står långt ifrån varandra. Fastighetsägarna har till exempel uttryckt en önskan om att skrota hela det nuvarande förhandlingssystemet, vilket är en del av själva grunden i Hyresgästföreningens verksamhet. Förhoppningen är att förhandlingsledaren Claes Stråth ska hjälpa till att medla och hjälpa parterna till gemensamma slutsatser.

– Det finns en samsyn om behovet av en fungerande hyresmarknad och en lång historia av att förvalta dessa frågor på bästa sätt. Vi vet att de kommer att ta sitt ansvar.

Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.

Kommer utredningen att leda till ny lagstiftning?

Annons

– Det är för tidigt att säga. Det är upp till parterna att ta tag i frågorna och hitta konstruktiva vägar fram. Vi hoppas få ett bra underlag att gå vidare med.

Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder välkomnar en utveckling av hyressättningen – så länge den sker inom ramen för dagens förhandlingssystem.

– Det behövs ett gemensamt arbete kring detta och det är viktigt att samtliga tre parter är villiga att ta ansvar för utvecklingen framåt. Vi i Hyresgästföreningen är redo att fortsätta ta ansvar för både hyresrättens framtid och för konsumenternas intressen.

Läs också Nu kan lagen ändras – hårdare tag mot kriminella och deras föräldrar Åses stadsvandring blottlägger gränserna i Gränby Coliving-förespråkare vill ha utredning – vänder sig till regeringen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.