HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyressättningen ska utvärderas

Nyheter Regeringen tillsätter en utredning för att ändra och förbättra dagens hyressättningssystem. Men det blir inte tal om att införa marknadshyror, lovar bostadsministern.

Under torsdagen beslutade regeringen att låta en arbetsgrupp med representanter från hyresmarknadens olika parter gemensamt titta på om det finns behov av att ändra hyressättningssystemet.

Ledda av den profesionella förhandlaren Claes Stråth ska Hyresgästföreningen, Sabo och Fastighetsägarna komma överens om förbättringar som kan underlätta byggandet av fler hyresbostäder.

Läs ocksåCharlotte fick vänta ett år på bostadstillägg - allvarlig kritik mot PensionsmyndighetenCharlotte Wedérus fick vänta ett år på sina pengar

Via sin pressekreterare Hakim Belarbi hälsar bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) att intentionen inte är att riva sönder dagens sätt att bestämma lägenhetshyror.

– Regeringen kommer absolut inte medverka till att släppa hyrorna fria, göra avkall på besittningsskyddet eller tumma på bruksvärdesprincipen.

Senast den 10 maj ska parterna ha enats om en rad tankar och idéer. Därefter kommer förhandlingsledaren presentera slutrapporten för regeringen. Enligt Hakim Belarbi är det helt upp till organisationerna att hitta på förslag till förändringar.

Läs ocksåSovsäckar för att lyfta bostadsfrågan

Enda kravet är att de måste vara överens. Vilket kan vara lättare sagt än gjort.

Hakim Belarbi är medveten om att det finns frågor där parterna i dag står långt ifrån varandra. Fastighetsägarna har till exempel uttryckt en önskan om att skrota hela det nuvarande förhandlingssystemet, vilket är en del av själva grunden i Hyresgästföreningens verksamhet. Förhoppningen är att förhandlingsledaren Claes Stråth ska hjälpa till att medla och hjälpa parterna till gemensamma slutsatser.

– Det finns en samsyn om behovet av en fungerande hyresmarknad och en lång historia av att förvalta dessa frågor på bästa sätt. Vi vet att de kommer att ta sitt ansvar.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras granskning: Ministern lovar ändra lagenDet ska bli lättare för den som betalar ockerhyra i en bostadsrätt eller villa att kräva tillbaka sina pengar. Det vill justitieminister Morgan Johansson. Han vill också stärka besittningsskyddet för dessa andrahandshyresgäster, så att det blir svårare att bli uppsagd.

Kommer utredningen att leda till ny lagstiftning?

– Det är för tidigt att säga. Det är upp till parterna att ta tag i frågorna och hitta konstruktiva vägar fram. Vi hoppas få ett bra underlag att gå vidare med.

Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder välkomnar en utveckling av hyressättningen – så länge den sker inom ramen för dagens förhandlingssystem.

– Det behövs ett gemensamt arbete kring detta och det är viktigt att samtliga tre parter är villiga att ta ansvar för utvecklingen framåt. Vi i Hyresgästföreningen är redo att fortsätta ta ansvar för både hyresrättens framtid och för konsumenternas intressen.

Läs också Regeringen kartlägger hotellägenheter: ”otroligt välkommet första steg” Lagändring på gång: Kriminella hyresgäster ska lättare kunna vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.