Annons

Gemensam vilja för marknadshyror

Nyheter Marknadshyror ska införas. Det föreslogs i två olika rapporter som presenterades på tankesmedjan Timbro. En av dem kommer från socialdemokratiskt håll.
Foto: Conny Pettersson
Elis Örjes och Gustav Karreskog vill båda införa marknadshyror och presenterade två olika rapporter om hur det ska gå till.

Med jämna mellanrum kommer förslag om att införa marknadshyror. Senast i går pressade Moderata ungdomsförbundet den nyvalde partiledaren Ulf Kristersson om att införa marknadshyror överallt. 

I dag presenterades två rapporter under ett lunchseminarium på den marknadsliberala tankesmedjan Timbro. En av dem kommer från Emil Bustos och Elis Örjes, som båda är tidigare ordföranden för Socialdemokratiska ekonomiklubben på Handelshögskolan.
Att somliga socialdemokrater vill införa marknadshyror är inget nytt. Det rapporterade Hem & Hyra redan om för ett år sedan efter en artikel på DN debatt där Emil Bustos och Elis Örjes var två av författarna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt de socialdemokratiska nationalekonomernas förslag ska marknadshyran införas under en övergångsperiod. Marknadshyror ska gälla vid nya kontrakt, så att hyressättningen gradvis blir marknadsanpassad, samtidigt som Hyresgästföreningen ska ha en fortsatt roll att förhandla vid hyreshöjningar.
Emil Bustos och Elis Örjes argumentrar bland annat med att dagens system är slutet och gynnar dem som redan är inne på hyresmarknaden. Rörligheten på bostadsmarknaden försämras och i bostadskön ställer sig främst dem som redan har bra förutsättningar. Även svartmarknaden berördes.

Annons

– Om vi jämför med att landet skulle drabbas av vattenbrist. Ingen föreslår väl då att några skulle få fylla upp stora pooler, säger Elis Örjes och syftade på att somliga hyresgäster bor alldeles för stort tack vare dagens hyressättning.
Som ett sätt att snabba på övergången till marknadshyror vill de socialdemokratiska ekonomerna göra det möjligt för fastighetsägaren att köpa ut befintliga hyresgäster. Det ska kunna handla om miljontals kronor för de mest attraktiva lägenheterna.

Estrid Faust, jurist och Gustav Karreskog, doktorand i nationalekonomi, båda med bakgrund inom Centerstudenter, vill gå snabbare fram med att införa marknadshyror och avskaffa kravet på kollektiva hyresförhandlingar.

Läs ocksåVictorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!"

– Jämför man med arbetsmarknaden så finns det ju i alla fall någon slags intresse för fackföreningarna att det ska gå bra för arbetsgivaren. Det intresset saknas vid hyresförhandlingarna, säger Estrid Faust.
Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren, som lyssnade på presentationen på lunchseminariet, är inte oväntat kritisk.   Rapporten fokuserar alldeles för mycket på efterfrågesidan. Han saknar en diskussion det det dåliga utbudet av hyresrätter som varit till följd av decennier av lågt byggande och ombildningar till bostadsrätter. Lösningen på det problemet är att öka utbudet inte försämra konsumentskyddet för hyresgästerna.

Annons

– Båda rapporterna lider total brist på konsekvensanalys. I dag betalar hyresgästerna sammanlagt 115 miljarder kronor årligen i hyra. Vilka konsekvenser skulle det få, för samhället och för den enskilde, om den siffran steg till 200 miljarder kronor. Dessutom är rapporterna väldigt fixerade vid Stockholms innerstad, där det i princip inte kan bo fler. I stort sett varenda råvind är ju bebyggd, säger Erik Elmgren.

Läs också Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.