Annons

”Inte ett seriöst genomtänkt förslag”

Nyheter Skrota hyressättningssystemet och inför en friare prissättning, uppmanar flera medlemmar ur Socialdemokratiska ekonomklubben. Förslaget får rejält mothugg av Hyresgästföreningen.

Under torsdagen skrev nio medlemmar i Socialdemokratiska ekonomklubben vid Handelshögskolan ett skarpt kritiskt inlägg på DN Debatt. Ekonomerna kallade dagens hyressättningssystem ”ett misslyckande för socialdemokratin”, och drev ståndpunkten att dagens bruksvärdessystem bidrar till bostadsbristen.

När hyrorna hålls för låga med hjälp av regleringar uppstår brist på hyresrätter, resonerade skribenterna. Orsakerna till detta är dels att byggbolagen tjänar mindre på att bygga och dels att bostadsbeståndet används ineffektivt när folk utan vidare har råd att bo större än de behöver. 

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

I förlängningen uppstår då en situation där hushåll med få personer bor i stora lägenheter i innerstaden medan fattiga, större familjer trängs i förorterna, skriver inläggets författare.

Som lösning föreslår de socialdemokratiska ekonomerna en övergång till ett mer marknadsanpassat system med friare hyressättning. För att inte nuvarande hyresgäster ska hamna i kläm föreslår skribenterna att man antingen väntar med övergången till nya kontrakt skrivs eller att hyresgästerna kompenseras av sin värd med en engångssumma för att täcka hyreshöjningar.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder avfärdar förslaget som ett utslag för ungdomspolitikers önskan att få genomslag i debatten. 

Annons
Läs ocksåVar fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin viljaUnga vuxnas boende 2023 Ola Palmgren

– Det finns inga belägg i debattartikeln för att marknadshyror ger ökat byggande och fler möjlighet att komma in på hyresmarknaden. De länder där man infört marknadshyror visar på motsatsen, säger hon.

En annan aspekt att ta hänsyn till är enligt Marie Linder den ökade kostnaden för bostadsbidrag marknadshyror skulle innebära samt att ett dyrt system med social housing skulle bli verklighet för de allra fattigaste.

– Fastighetsägarna skulle däremot få stora värdeöverföringar, avslutar hon.

Läs ocksåRegionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är”

Lennart Weiss, kommersiell direktör för fastighetsföretaget Veidekke, har tidigare gjort sig känd för sin kritik av dagens hyressättningssystem. Han håller med om att förändringar måste göras så att bruksvärdet bättre speglar hyresgästernas betalningsvilja – även om han motsätter sig skribenternas användning av ordet ”hyresreglering” som beskrivning av dagens förhandlingsbaserade system.

Annons

– Lösningen är skapa tydligare definitioner av just bruksvärdet samt införa ett medlingsinstitut som hanterar kollektivt förhandlade hyror. Marknadshyra i strikt mening är givetvis ingen lösning och skulle ytterst leda till statlig hyrespolitik, säger han.

Läs också Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det" Han ska kämpa för världens hyresgäster - ny generalsekreterare från Malmö: "Omtumlande"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.