Annons

Gemensamma hyreskrav oroar Hyresgästföreningen

Nyheter Hyreshöjningar på 3 till 4 procent krävs nästa år, enligt ett gemensamt uttalande från Sabo och Fastighetsägarna. Hyresgästföreniningen är kritisk – av två anledningar.

”Det saknas ett regelverk som anger hur hyresstrukturen som helhet ska förändras i takt med samhällsutvecklingen i övrigt”, skriver de båda branschorganisationerna i ett gemensamt dokument där de slår fast att hyreshöjningarna har halkat efter.

– Vi riskerar med den här utvecklingen att få både färre och sämre underhållna hyresbostäder i framtiden, säger Svenska Bostäders vd Pelle Björklund som även är ordförande i Sabos hyresråd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningen ifrågasätter både hyreskravet och det faktum att de privata och de allmännyttiga bostadsbolagen gör gemensam sak i frågan.

– Hyresvärdarna ställer ett omotiverat högt krav. Deras vinster har fortsatt öka, räntorna är låga och antalet tomma lägenheter är i det närmaste obefintlig. I förhållande till risk är hyresvärdarnas avkastning mycket god, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

– Förklaringen är enkel, det råder bostadsbrist i nästan hela Sverige.

Annons
Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, har räknat på kostnaden för hyresgästerna.

– Hyreshöjningen på 4 procent som Sabo och Fastighetsägarna kräver motsvarar fyra miljarder kronor i hyreshöjning, eller 3000 kronor per år i hyreshöjning för en snittlägenhet. Det påverkar inte bara hyresgästernas ekonomi utan hela samhällsekonomin, arbetsmarknaden och tillväxten.

Det faktum att Sabo och Fastighetsägarna har lagt fram gemensamma riktlinjer inför de kommande hyresförhandlingarna är oroväckande, säger Erik Elmgren.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

– Det är förvånande att Sabo och Fastighetsägarna väljer att presentera sina krav gemensamt och utifrån ett nationellt perspektiv. Det här riskerar att låsa de lokala förhandlingarna.

Sabos hyresexpert Houman Sayedi säger att Hyresgästföreningen har missuppfattat avsikten med det gemensamma dokumentet.

Annons

– Det här är inget försök att driva hyresförhandlingar på en nationell nivå. Det är självfallet parterna på den aktuella orten som kommer att precisera de yrkanden som de anser är relevanta utifrån ortens förutsättningar.

Hyresgästföreningen vill i stället vill ha hyresförhandlingar som resulterar i höjningar som motsvarar vad hyresgästerna får.

– Vi vill se en större spridning i de lokala förhandlingarna bland annat med hänsyn till förvaltningskvaliteten som varierar väldigt mycket. Det här utspelet går i motsatt riktning vilket är olyckligt. Det är på grund av att de lokala parterna utgått från lokala förutsättningar som förhandlingssystemet har fungerat. Det är okänd mark som Sabo och Fastighetsägarna nu ger sig in på, säger Erik Elmgren.

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.