Annons

Gemensamma nordiska regler ska ge billigare bostäder

Nyheter Sverige skulle kunna spara hundratals miljoner kronor per år i byggkostnader. Detta genom harmoniserade regler och standarder i Norden. Nu kan sådana bli verklighet.

För att stimulera bostadsbyggandet beslutade Nordiska ministerrådet nyligen att man ska arbeta för att skillnader i byggnormerna ska jämnas ut.

Detta skulle kunna innebära stora besparingar, hävdar man. Bland ”bevisningen” finns en rapport från 2012 där det framgår att det för Sveriges del då handlade om i runda slängar en halv miljard kronor per år bara för bostadsbyggen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Inflationen i kombination med de senaste årens byggboom innebär att det i dag förmodligen handlar om betydligt större belopp än så.

Annons

Satsningen har genererat hejarop från bostadsbranschen.

– Det är väldigt positivt att Nordiska ministerrådet följer upp det här arbetet, och vi kommer aktivt att stötta det. Med harmoniserade byggregler kan vi skapa en mer attraktiv nordisk byggmarknad, med bättre konkurrens och lägre priser som resultat, säger Anders Nordstrand, vd för för de allmännyttiga bostadsbolagens samarbetsorganisation Sabo.

Läs ocksåSå mycket dyrare har det blivit att bygga hyresrätt

Företrädare för Riksbyggen och HSB har också uttalat sig positivt om den föreslagna harmoniseringen.

Annons

Även Konkurrensverket har i flera rapporter kommit fram till att konkurrensen måste bli bättre. Men det räcker inte med harmoniserade regler. De måste även följas. I sin senaste rapport belyser myndigheten det faktum att det i praktiken inte ens finns standardiserade byggnormer i Sverige, eftersom kommuner i strid mot lagen har egna särkrav som leder till att anbuden på byggprojekt blir färre..

Läs också Här saknas hyresrätter Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam” Mögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksida 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.