Annons

Så mycket dyrare har det blivit att bygga hyresrätt

Nyheter På de senaste tio åren har det blivit 55 procent dyrare att bygga hyresrätt. Det visar färska siffror. Dessutom ökar prisskillnaden mellan bostadsrätt och hyresrätt.

Enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, ökar produktionskostnaden för hyresrätter. Från 2015–2016 ökade kostnaden med 7,5 procent och på tio år har ökningen varit 55 procent.

– Det man först tänker är vilket problem det är ändå att produktionskostnader ökar så mycket som de gör. Det är oerhört dyrt att producera bostad i Sverige. Vi behöver bryta den trenden, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Även bostadsrätter har blivit dyrare och skillnaden mellan bostadsrätt och hyresrätt är stor, hela 65 procent. Skillnaden mellan de två upplåtelseformerna har dessutom ökat, vilket diagrammet nedan visar.

Så mycket ökar produktionskostnaden

Annons

Även om markkostnaden förklarar en del av detta kvarstår en prisskillnad.

Läs ocksåJurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd"

– Så klart har marken en stor förklaring, men också den industrialiserade produktionen för hyresrätter, säger Erik Elmgren.

Kostnaden skiljer sig också över landet. Dyrast är det att bygga i Stor-Stockholm där kostnaden per kvadratmeter är 57 250 kronor. I Södra Sverige är det billigast, och kostar 34 484 kronor.

Annons

Så skiljer sig priserna i olika delar av landet

Samtliga siffror kommer från SCB.

Läs också Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Tusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör" Här är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.