Annons

Så mycket dyrare har det blivit att bygga hyresrätt

Nyheter På de senaste tio åren har det blivit 55 procent dyrare att bygga hyresrätt. Det visar färska siffror. Dessutom ökar prisskillnaden mellan bostadsrätt och hyresrätt.

Enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, ökar produktionskostnaden för hyresrätter. Från 2015–2016 ökade kostnaden med 7,5 procent och på tio år har ökningen varit 55 procent.

– Det man först tänker är vilket problem det är ändå att produktionskostnader ökar så mycket som de gör. Det är oerhört dyrt att producera bostad i Sverige. Vi behöver bryta den trenden, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Även bostadsrätter har blivit dyrare och skillnaden mellan bostadsrätt och hyresrätt är stor, hela 65 procent. Skillnaden mellan de två upplåtelseformerna har dessutom ökat, vilket diagrammet nedan visar.

Så mycket ökar produktionskostnaden

Annons

Även om markkostnaden förklarar en del av detta kvarstår en prisskillnad.

Läs ocksåDärför är utrikesfödda överrepresenterade hos Kronofogden – inte bara pengar som är problemet

– Så klart har marken en stor förklaring, men också den industrialiserade produktionen för hyresrätter, säger Erik Elmgren.

Kostnaden skiljer sig också över landet. Dyrast är det att bygga i Stor-Stockholm där kostnaden per kvadratmeter är 57 250 kronor. I Södra Sverige är det billigast, och kostar 34 484 kronor.

Annons

Så skiljer sig priserna i olika delar av landet

Samtliga siffror kommer från SCB.

Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Övikshem säljer 607 lägenheter till norrländska Westerlind Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.