HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Gemensamt utspel: Ge oss låg moms på hyran

Nyheter Det behövs en skattereform som gör hyresrätten attraktiv igen. Inför en låg moms på hyran, uppmanar Hyresgästföreningen, Sabo och Fastighetsägarna i ett gemensamt utspel i Almedalen. Men gensvaret från politikerna var ljumt.
En hyresvärd ville höja hyrorna med närmare 2000 kronor, men hyresnämnden bestämde att 100 respektive drygt 400 kronor var rimligt.

EU-kommissionen har öppnat för möjligheten för länder att själva ett bestämma vissa momssatser. Ta den chansen och inför en låg moms på bostadshyra, menar Hyresgästföreningen, Sabo och Fastighetsägarna och dammar av en fyra år gamla utredning om de ojämna skattevillkoren för olika boendeformer. Frågan om att införa en låg moms på hyran, för att fastighetsägaren ska kunna kvitta den mot momsen som betalas vid inköp av varor och tjänster betydligt längre än så.

– Vi begär inte att någon annan boendeform ska få sämre villkor, bara att hyresrätten ska få lika villkor som bostadsrätter och villor rent skattemässigt, säger Lennart Sten, ordförande för Fastighetsägarna.

Läs ocksåNy rapport: Bostadsbristen gör att kvinnor inte har råd att skilja sig

Det förslag de tre organisationerna lägger fram består av flera punkter där införandet av en låg moms är den åtgärd som skulle få i särklass störst betydelse.

Politikerna i panelen, Jörgen Hellman, vice ordf i Riksdagens skatteutskott (S) och Marias Malmer Stenergard, ledamot skatteutskottet (M), är inte lika imponerade.

– Det finns redan 600 undantag i skattesystemet, det går inte att plocka mer i det, säger Jörgen Hellman.

Läs ocksåGöteborg skulle bli ett föredöme – nu ligger idén om hyrestak i frysboxenManne Lodmark, 27, sparar i dag tusentals kronor i hyra tack vare att Göteborgs politiker begränsade hyresnivån när de anvisade marken för tio år sedan. Men byggnadsnämndens ordförande i Göteborg, moderaten Hampus Magnusson (till höger), tycker inte att modellen fungerar. "Det är farligt att ge sig på den typen av socialistiska lösningar", säger han.

– Det viktigaste är att se till helheten, fyller Maria Malmer Stenergard i. Detta är en fråga som fortfarande utreds.

Förutom låg moms på bostadshyra vill trion se någon form av rotstöd även för hyresrätten, möjlighet till skattebefriade renoveringsfonder och en översyn av reglerna kring avskrivning. Men det är som sagt moms som är den enskilda åtgärd som skulle betyda allra mest för att närma sig jämlika skattevillkor mellan upplåtelseformerna, menar de.

– Jag är besviken på politiken, säger Marie Linder. Många har svårt att klara hyran efter en renovering. Moms och ett rotavdrag för hyresrätten skulle kunna innebära att fler kan bo kvar. Det handlar om människors hem.

Läs ocksåSå kan din hyra bli lägre "bakvägen" – EU ger grönt ljus för efterlängtade momsreglermoms på hyran, hyresmom

– Skattesystemet är asymmetriskt, betonar Lennart Sten. Om är lite konspiratoriskt lagd som jag är, så ser det nästan ut som om det finns en plan att tränga undan hyresrätten. Den misstanken stärks av en serie små steg som politikerna tagit på senare tid.

– Vi bygger inte bara bostäder, vi bygger samhälle, betonar Anders Nordstrand, vd för Sabo. Med större resurser skulle vi kunna göra så mycket mer mellan husen.

Frågan om regeringens investeringsstöd, som Hem & Hyra tidigare skrivit om, var också uppe. Där har de tre organisationerna, liksom de två politikerna, olika uppfattning.

– Investeringsstödet skulle kunna vara klokt om det handlade om en bransch som har svårt att få lönsamhet. Men det är högkonjunktur i byggbranschen, då hjälper inte stöd, menar Lennart Sten. Istället för bidrag till produktionsledet skulle vi behöva rikta stödet längre ner, närmare hyresgästerna.

– Stödet är bra tills en skattereform är på plats, tycker däremot Marie Linder.

Politikerna i panelen håller dock gemensam linje i sitt ljumma intresse för att peta i nuvarande skattesystem. Vi måste se till helheten, är det politiska slagordet för dagen.

Läs också Så ska hyran förhandlas – Hyresgästföreningen överens med värdarna Bostadsbristen gör kön till en viktig del av ”fuck off-kapitalet”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.