HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Odell vill ha moms på hyresrätter

Nyheter För att sänka kostnaderna för nyproduktion och renovering av hyresrätter vill bostadsminister Mats Odell införa en låg moms på hyran.– Bra att regeringen tagit till sig av våra förslag. Nu väntar vi på när de ska genomföras, säger Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman.

Idén att införa en låg moms på hyran för att fastighetsägare ska kunna kvitta in- och utgående moms är ingalunda ny. Senast lanserades den gemensamt av Hyresgästföreningen, Sabo och Fastighetsägarna. 
I dag betalar fastighetsägare moms på exempelvis material och tjänster, exempelvis när ett hus renoveras, men får inte lägga på moms på hyran.
Att införa hyresmoms skulle sänka kostnaderna för renovering och nyproduktion väsentligt, enligt bostadsminister Mats Odell (KD).
Slopad fastighetsavgift och möjlighet för hyresvärdar att lägga under pengar till renovering i skattefria fonder, är de två andra förändringar som bostadsministern vill genomföra. Förutsatt att alliansen får fortsatt förtroende efter valet. Men Mats Odell kallar dem inte för vallöften utan nöjer sig med att ”lova försöka hitta vägar” för att dessa förslag ska kunna genomföras. Viktigt är momsfrågan.
– När jag rest runt i landet har jag förstått att det skulle betyda mycket . Inte minst på orter som det inte råder tillväxt, säger Mats Odell.
Hur mycket hyresmomsen skulle kosta har inte regeringen räknat på, men det innebär en utgift för statskassan. Eftersom det innebär sänkta kostnader för värden torde det inte innebära någon höjning av hyrorna – snarare tvärtom.
Därutöver lovade Mats Odell att ta krafttag mot de höga byggkostnaderna. Om inte de samtal som regeringen för med aktörer inom byggbranschen ger konkreta resultat hotade han med lagstiftning för att kostnaderna ska sänkas.
För att komma tillrätta med problemen i miljonprogramsområdena vill Mats Odell vidta konkreta åtgärder. En av dem är att införa ägarlägenheter även i befintligt bestånd.
Förslagen presenterades under en presskonferens. Förutom att summera alliansens bostadspolitik under mandatperioden passade Mats Odell på att såga de rödgrönas förslag. Bland annat vill de rödgröna återinföra investeringsbidraget till hyresrätter. Enligt beräkningar som regeringen gjort kommer byggandet att stanna av helt innan subventionerna införs. Enligt Boverkets prognos kommer 6 500 hyresrätter att börja byggas nästa år. De rödgrönas investeringsbidrag kommer bara att räcka till drygt 4 000 av dessa, enligt regeringens beräkningar. Mats Odell tror inte att de hyresrätter som blir utan bidrag kommer att byggas över huvud taget.
Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman är positiv till regeringens förslag, men menar att det nu är dags att gå från ord till handling.
–    Bra att regeringen insett att hyresrätten är missgynnad och bra att man tagit fram förslag till förändring. Nu undrar jag bara när förslagen ska genomföras, säger Barbro Engman.

Läs också Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år" Allmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna Kärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå M erbjuder 20 000 hyresgäster att köpa sin hyresrätt Lågt förtroende för regeringen i bostadsfrågan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.