HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Moms på hyran långt borta

Nyheter Låg moms på hyran är inte förenligt med EU:s regelverk. Och regeringen har inte gjort några försök att få ett undantag, enligt finansdepartement.

Strax före riksdagsvalet 2010 kallade dåvarande bostadsminister Mats Odell (KD) till presskonferens. Hans huvudsakliga budskap var att regeringen, om den fick förnyat förtroende, hade för avsikt att försöka införa en låg moms på hyran. Ett krav som Hyresgästföreningen, tillsammans med Sabo och Fastighetsägarna drivit hårt.

I dag betalar fastighetsägare moms på exempelvis material och tjänster, exempelvis när ett hus underhållas, men får inte lägga på moms på hyran. Att införa hyresmoms torde sänka kostnaderna för renovering och nyproduktion väsentligt.
Efter valet sparkades Mats Odell som bostadsminister och hans partikollega Stefan Attefall tog över. Sedan dess har det varit tyst om momsfrågan.

Läs ocksåNoll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal"Vaxholm Kerstin Modig

– Jag tyckte det var ett intressant förslag som var värt att utreda, även om det skulle innebära en kostnad för staten. Vart det tog vägen efter jag lämnat över har jag ingen aning om, säger Mats Odell till Hem & Hyra.

Det har hela tiden funnits en tveksamheten kring om EU:s statsstödsregler tillåter moms på hyran. På en pressträff nyligen berättade nuvarande bostadsminister Stefan Attefalls statssekreterare Ulf Perbo att moms på hyran är omöjligt att genomföra. Åtminstone med det regelverk EU har i dag.

– Det hindrar förstås inte att man kan driva frågan att EU ska ändra sitt regelverk, sade Ulf Perbo vid pressträffen.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras granskning: Ministern lovar ändra lagenDet ska bli lättare för den som betalar ockerhyra i en bostadsrätt eller villa att kräva tillbaka sina pengar. Det vill justitieminister Morgan Johansson. Han vill också stärka besittningsskyddet för dessa andrahandshyresgäster, så att det blir svårare att bli uppsagd.

Men regeringen har inte drivit frågan att EU:s regler ska ändras för att få till en låg moms på hyran, enligt Eva Posjnov, ämnesråd på finansdepartementet.

– EU:s mervärdesskattsdirektiv är rätt så detaljerat. I listan över vilka varor och tjänster som får ha låg moms finns hyror inte med. Skattesatser är svåra att ändra, säger hon.

Det har dock förekommit att momsreglerna ändrats. Den sänkta restaurangmomsen, som fler länder ville ha, blev möjlig genom att direktivet ändrades.

Läs ocksåRegeringen kartlägger hotellägenheter: ”otroligt välkommet första steg”Johan Danielsson, hotellägenheter, hotellifiering

– Det var en process som tog lång tid och mycket resurser. Det är 27 länder som ska enas och många vill inte ha någon ändring av skattesatslistan alls, säger Eva Posjnov.     

Läs också Lagändring på gång: Kriminella hyresgäster ska lättare kunna vräkas Kommunerna får ansvar för att fixa fram bostäder åt flyktingar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.