HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Moms på hyran långt borta

Nyheter Låg moms på hyran är inte förenligt med EU:s regelverk. Och regeringen har inte gjort några försök att få ett undantag, enligt finansdepartement.

Strax före riksdagsvalet 2010 kallade dåvarande bostadsminister Mats Odell (KD) till presskonferens. Hans huvudsakliga budskap var att regeringen, om den fick förnyat förtroende, hade för avsikt att försöka införa en låg moms på hyran. Ett krav som Hyresgästföreningen, tillsammans med Sabo och Fastighetsägarna drivit hårt.

I dag betalar fastighetsägare moms på exempelvis material och tjänster, exempelvis när ett hus underhållas, men får inte lägga på moms på hyran. Att införa hyresmoms torde sänka kostnaderna för renovering och nyproduktion väsentligt.
Efter valet sparkades Mats Odell som bostadsminister och hans partikollega Stefan Attefall tog över. Sedan dess har det varit tyst om momsfrågan.

Läs ocksåHär ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheterHedda Tråcklare bor i det nybyggda kvarteret Kalmarporten i stadsdelen Snurrom. Bilden visar det hyreshus hon bor i.

– Jag tyckte det var ett intressant förslag som var värt att utreda, även om det skulle innebära en kostnad för staten. Vart det tog vägen efter jag lämnat över har jag ingen aning om, säger Mats Odell till Hem & Hyra.

Det har hela tiden funnits en tveksamheten kring om EU:s statsstödsregler tillåter moms på hyran. På en pressträff nyligen berättade nuvarande bostadsminister Stefan Attefalls statssekreterare Ulf Perbo att moms på hyran är omöjligt att genomföra. Åtminstone med det regelverk EU har i dag.

– Det hindrar förstås inte att man kan driva frågan att EU ska ändra sitt regelverk, sade Ulf Perbo vid pressträffen.

Läs ocksåElpriserna: Göran blir utan regeringens stödpengar – får strömmen direkt från grevenMan som står med armarna i sidan framför ett träd. Han kisar mot solen. I bakgrunden syns hus.

Men regeringen har inte drivit frågan att EU:s regler ska ändras för att få till en låg moms på hyran, enligt Eva Posjnov, ämnesråd på finansdepartementet.

– EU:s mervärdesskattsdirektiv är rätt så detaljerat. I listan över vilka varor och tjänster som får ha låg moms finns hyror inte med. Skattesatser är svåra att ändra, säger hon.

Det har dock förekommit att momsreglerna ändrats. Den sänkta restaurangmomsen, som fler länder ville ha, blev möjlig genom att direktivet ändrades.

Läs ocksåFolkets hus till salu kan bli bostäderFolkets hus i Helsingborg.

– Det var en process som tog lång tid och mycket resurser. Det är 27 länder som ska enas och många vill inte ha någon ändring av skattesatslistan alls, säger Eva Posjnov.     

Läs också Johan Danielsson tredje bostadsministern under 2021 - första från S sedan Mona Sahlin Få hyreshus på landet – men Mona kunde bo kvar i Stavsjö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.