Annons

Göran tål inte solen – nekas sätta upp markis

Borlänge Göran Stranner äter mediciner som gör det omöjligt för honom att vistas i solen. Men hyresvärden Tunabyggen nekar honom att sätta upp en markis.
Göran Stranner står vid sin altan, lutad mot en stolpe.
Foto: Mattias Frödén
När Göran Stranner till slut fick tillstånd att sätta upp sin markis trodde han att striden var över. Men nu har han nekats bostadsanpassningsbidrag, ett beslut som han tänker överklaga.

Det är en nästan oförskämt vacker sensommardag när vi träffas i hyreslägenheten i det radhusliknande området i Ornäs utanför Borlänge. Det är varmt och skönt och solen skiner från en blekblå himmel. Med andra ord, inget väder som Göran Stranner trivs i.

– Nej, jag klarar inte ens av att gå och hämta posten en solig dag. Det räcker att vara ute i solen i några sekunder för att det ska börja svida på mig, berättar han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Göran lider av hjärtfel och en nervmuskelsjukdom som gör att han måste äta tre mediciner, vilka alla kan ge en biverkan i form av ljuskänslighet. Det gäller i första hand preparatet Cordarone, där risken för den här följdverkningen är stor.

Det kan man läsa i det läkarintyg som avslutas så här: ”Det bedöms mycket trovärdigt att patienten har de problem med solen som han beskriver utifrån hans läkemedelssituation. Jag intygar därför att min patient Göran Stranner bör undvika solen.”

För att även en solig dag kunna utnyttja lägenhetens altan vill Göran sätta upp en tre meter bred markis. Tanken är i första hand att den ska monteras på de befintliga stolparna som håller uppe balkongen på våningen ovanför. Totalt behövs endast åtta skruvar för att få den på plats.

Läs också"Trygga bostadsområden lönar sig också ekonomiskt"

– Det är min egen lösning. Jag gillar att klura ut saker, säger Göran lite stolt.

Ett annat alternativ är att fästa markisen genom att – enkelt uttryckt – klä in stolparna med brädor.

– Inget alternativ ger någon åverkan på fastigheten och konstruktionen är mycket lätt att ta bort den dag jag flyttar, säger Göran.

Annons
Läs ocksåBanankontakt i Borlänge

Själva markisen kostar 14 135 kronor, enligt en offert som han har fått från en lokal firma. Summan hoppas Göran få igen eftersom han planerar att söka bostadsanpassningsbidrag hos kommunen. Men för att få ett sådant bidrag måste man ha tillstånd för åtgärden från hyresvärden. Det har inte Göran, kommunala Tunabyggen säger nej till hans markis.

Visst, skydd för solen kan han få. Ett parasoll eller en pergola kan han få sätta upp på tomten, berättar bolagets förvaltningschef Markus Andrén.

– Men med markiser är det annat. Där är vi generellt sett restriktiva eftersom det kan skapa underhållsproblem, säger han.

Han nämner bland annat att fukt kan krypa in i skruvhålen och att en markis måste tas ned om man ska måla om fastigheten.

Men här handlar det om två alternativ som i princip inte skapar någon åverkan alls på fastigheten.
– Ja, men frågan är var gränsen ska gå. Nästa gång kommer det någon som har en annan lösning, där det inte är bara åtta skruvhål. Bedömningsfrågan om vad som är okej eller inte blir verkligen jättesvår och med tanke på vårt stora bestånd måste vi försöka ge alla hyresgäster hyfsat likadana besked. Vi vill verkligen inte att man ska fästa något på fastighetens utsida, oavsett hur stora hålen är, säger Markus Andrén.

Ett annat skäl är att Tunabyggen vill att uteplatserna – åtminstone på ett ungefär – ska se likadana ut. Men en snabb rundvandring visar att uteplatserna i Ornäsområdet kan skilja sig rätt rejält från varandra.

– Det kan jag hålla med om och det här är något vi håller på att jobba med i hela vårt bestånd, att få en enhetlighet på uteplatserna i våra bostadsområden. Det är ett arbete som kommer att ta många år.

För Göran är Markus Andréns förslag om en pergola en nyhet.

Annons

– Det har jag inte hört något tidigare om så det måste jag fundera på. Men en sådan måste ju förankras ordentligt, annars kan den ju blåsa bort. Det enda de har sagt direkt till mig är att jag ska få sätta upp ett parasoll, men det ger inte tillräckligt skydd för solen, säger han.

Göran Stranner i en fåtöljmed datorn framför sig.
Göran Stranner har tillbringat mycket tid vid datorn i sin kamp för att få en markis.

Göran har även mycket svårt att gå. Att ta sig upp och ner för en trappa är helt uteslutet. Det gör att han även har begärt att få nivåutjämna mellan vardagsrummet och altanen. Göran säger att han fått olika besked av Tunabyggen men nu är det klart att bolaget går honom till mötes på den här punkten.

– Ja, det är inga problem. Vi vill hjälpa honom så mycket det går, säger Markus Andrén.

Göran tycker å andra sidan att det har mindre betydelse.

– Om jag inte kan få till ett fungerande solskydd spelar det inte så stor roll om det blir enklare att gå ut på altanen. Jag kommer ju inte att kunna utnyttja den annat än vid regniga, gråkalla dagar.

Läs mer: Det här får du fixa med på egen hand

Läs också Bostadsbolag töms på miljoner De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.