Annons

Gotlandshem kritiseras för tomtaffär

Gotland Gotlandshem misstänks ha betalat 200 000 kronor för mycket för en tomtmark i Slite - som sedan inte användes. Nu riktar bolagets revisor kritik mot hur styrelsen hanterat affären.

I juni förra året beslutade Gotlandshem att genomföra köpet av tomtmarken Othem Ejdern i Slite av region Gotland. Köpet skulle göra det möjligt för bolaget att bygga nya hyreshus på landsbygden.

Men tomtmarken visade sig inte alls vara lämplig. Flera faktorer som exempelvis tillåten byggnadshöjd och krav på pumpstation för avloppet skulle göra husbygget alldeles för dyrt och i slutet av förra året stoppades projektet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Gotlandshems hantering av tomtköpet får nu kritik av bolagets auktoriserade revisor. Kritiken handlar bland annat om ett misstänkt överpris för tomten. Något som skulle kunna ses som en dold värdeöverföring till bolagets ägare, region Gotland.

I oktober 2018 visade en extern värdering att tomtmarken i Slite var värd 1 150 000 kronor. Men Gotlandshem valde ändå att betala 200 000 kronor mer för tomten till region Gotland – utan att det gick att finna någon motivering till det högre priset i styrelsens beslut eller dokumentation.

— Någon annan summa för tomten har inte varit aktuell. När vi köpte tomten var köpeavtalet på 1 350 000 och det skrev jag på i början av juni 2019, strax efter att den nya styrelsen hade tillträtt. Jag reflekterade inte över att det var 200 000 över värdering, säger Roger Wärn, (M) styrelseordförande för Gotlandshem.

Annons
Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

Kände ni inte till att det fanns en värdering gjord av tomten?

— Det vågar jag inte säga. Det förekommer en hel del dokument i en sådan här verksamhet. Jag kan inte säga i vilken mån vi hade hört talas om det tidigare. Det ligger ett år tillbaka.

Revisorn har överlämnat en erinran till bolagets styrelse och att tomtköpet inte verkar uppfylla kravet på att bolaget ska drivas affärsmässigt.

Läs ocksåKraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof"

— Han har lämnat en erinran. Vi ska inom fyra veckor ta upp den erinran i styrelsen och behandla den där och det har vi gjort. Det kommer inte bli någon fråga om det i revisionsberättelsen om ansvarsfrihet, så är det inte, säger han.

Annons

Revisorn skriver att om styrelsen och vd inte kan visa att besluten är affärsmässigt grundade kan de tvingas anmärka i revisionsberättelsen eller avstyrka ansvarsfrihet. Vad är det syn på det?

— Det står kan. Det är inte fråga om det för 200 000. Vi är ett bolag som har en balansräkning som ligger på över tre miljarder. 200 000 är inget man ger revisionsanmärkningar på. Men det är ett gult kort, en varning, gör lite bättre nästa gång och det kommer vi att göra. Vi kommer att ha bättre underlag framöver när vi gör affärer. Jag kan inte gå tillbaka och ändra historien. Jag kan bara vidta åtgärder framåt, säger Roger Wärn.

Läs också Barbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta" Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.