Annons

Grannar lider när sjuka inte får hjälp

Västra Götaland En stor del av västsvenska hyresgäster som sägs upp för störningar lider av psykisk ohälsa. Även deras grannar drabbas hårt när skyddsnäten brister.
Foto: Gustaf Görfelt/Karin Gistedt
Jonathan terroriserades av en sjuk och missbrukande granne. För den som blir uppsagd till följd av psykisk ohälsa är hemlösheten förstås en katastrof. Men samtal med de vräktas grannar visar att offren är väldigt många fler.

– Hon kunde sätta på musik på maxvolym klockan 23.45 en vardagskväll. Sedan väntade hon i fönstret tills hon såg störningsjourens bil. Då stängde hon av. Fem minuter efter att de åkt satte hon igång igen. Så kunde det hålla på till sju på morgonen.

Så berättar göteborgaren Jonathan som Hem & Hyra möter i ett reportage. I åtta år bodde han i lägenheten under en kvinna  som hade problem med både missbruk och psykisk sjukdom.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hem & Hyra har granskat hur samhället sviker när psykisk ohälsa drabbar svenska hyresgäster. Det kan handla om att man inte klarar av att hålla ordning i livet och missar hyran, som vi tidigare har berättat om. Något som ofta skulle kunna lösas med stöd, men där skyddsnäten brister. De flesta lider i det tysta, och åker ur sina lägenheter utan ett pip.

Men många blir också vräkta för att ha stört. Vi har gått igenom beslut i Göteborgs hyresnämnd, som täcker Halland, Värmland och större delen av Västra Götaland.

Granskningen visar att 8 av 26 personer som sagts upp för störningar första halvåret 2020 lider av dokumenterad psykisk ohälsa – som psykos, depression eller vanföreställningar.

Läs ocksåSjuka och missbrukande grannen terroriserade Jonathan

Vi har också hittat flera fall där uppsägningen orsakas av vanvård av bostaden eller av missbruk. I dessa beslut finns ingen uttalad koppling till psykisk ohälsa. Men i verkligheten finns den ofta där. Majoriteten av de svenskar som får vård för sitt missbruk har minst en psykiatrisk diagnos, enligt kartläggningar från exempelvis Socialstyrelsen.

För den som är sjuk och sägs upp är hemlösheten förstås en katastrof. Men samtal med de vräktas grannar visar att offren är väldigt många fler.

Ellinor Rapp är jurist på Hyresgästföreningen i Västra Sverige. Hon betonar att värden är ansvarig att agera vid störningar, även om de beror på sjukdom.

Läs ocksåMordhot och sömnterror - när psykisk sjukdom drabbar grannar

– Det får inte bli outhärdligt för grannarna. Ytterst är det hyresnämnden som avgör vems behov som väger tyngst, säger Ellinor Rapp.

Annons

Enligt henne är det svårt både för boende och för Hyresgästföreningen att veta hur aktiv eller passiv en värd är.

– Hyresvärdar kan orosanmäla till sociala myndigheter utan att grannarna får reda på det. Det kan också hända att värden väntar med en uppsägning tills det finns så mycket bevis att man är säker på att få godkänt i hyresnämnden, säger Ellinor Rapp.

Men hur agerar värdarna ifall psykiskt sjuka hyresgäster stör? När Hem & Hyra frågar är det flera bostadsbolag som inte vill svara.

”I nuläget har vi inte underlag eller innehåll som vi anser lämpligt att bidra med”, skriver till exempel Mölndalsbostäder.

Louise Samuelsson, uthyrningschef för bostäder hos privatvärden Wallenstam, uppger att bolaget alltid kontaktar socialtjänsten om de misstänker att någon i hushållet far illa. Hon säger att det inte går att svara generellt på var gränsen går när det gäller störningar.

– Vi gör alltid en avvägning mellan vad som är bäst för individen och vad som är bäst för övriga grannar och hyresgästerna i huset. Det är inte ovanligt att det är känsligt.

Jonathan och hans sambo bad sin värd, kommunala Bostadsbolaget, om akut hjälp att komma bort från huset, men fick nej.

På frågan varför svarar bolagets pressansvarig Malin Pethrus via mejl:

Annons

– Vi kan flytta hyresgäster om det finns en anmodan från polisen att göra det för att hotbilden är så stark. Men när det blir som här – där alla i ett trapphus blir störda – har vi ingen möjlighet att flytta alla i trapphuset i väntan på att den som stör flyttar ut.

Malin Pethrus påpekar att systemet avsiktligt är konstruerat så att det inte går att säga upp någon över en natt.

– När en hyresgäst är störande på det sättet att det leder till vräkning är det en lång och ofta utdragen historia. Besittningsskyddet är starkt, hyresgästen har rätt att få möjlighet till att rätta till sitt beteende och så vidare.

Men flera drabbade grannar som Hem & Hyra talat med är starkt kritiska till att det kan ta så lång tid innan värden agerar.

En man som bor hos kommunala Familjebostäder i Göteborg säger att det var först sedan han och andra hyresgäster polisanmält sin granne och fått henne fälld för ofredande som bolaget agerade och sade upp henne.

– Det var det som avgjorde. Vi var flera som sa att vi borde polisanmält för länge sedan.

Fakta: Psykisk ohälsa – en vanlig väg mot hemlöshet

I Göteborg lever 54 procent av de hemlösa hushållen med någon form av psykisk ohälsa. För nästan alla i denna grupp är det just de psykiska problemen som lett till att de har mist sina hem.

Läs också Dödsvrål och grova hot - hyresgäster tvingas flytta efter störningar Fastighetsskötare hotade kvinna som precis blivit misshandlad: "Se till att du står utan bostad" Kvinna hyrde ut sin lägenhet för sexköp – för sex gånger originalhyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.